Kuukauden kirja: Juoksijan sielu on kirja täynnä juoksemisen iloa

Aikuisiällä juoksuun hurahtanut Tarja Virolainen ei neuvo vaan kertoo juoksemiseen liittyvästä intohimosta ja ilosta.

Virolaisen kirja on omaelämäkerrallinen kertomus juoksun aloittamisesta nelikymppisenä. Ensimmäinen maraton on kaikista sykähdyttävin. Innostava tavoite löytyy nopeasti ja täyttyy puolivahingossa parissa vuodessa: Virolainen kiersi kuusi suurta kaupunkimaratonia (Tokio, Boston, Lontoo, Chicago, New York, Berliini) saavuttaakseen World Marathon Majors -mitalin. Kirjan lopussa juoksemisen olemusta etsitään Keniassa, Itenin ja Eldoretin maisemissa leireilemällä.

Virolaisen fanaattisuus on kilpaurheilijan tasoa. Rasitusmurtuma on pieni maailmanloppu ja ajatukset kiertävät kehää, kun tulokset eivät parane. Tulostasosta riippumatta ennätykset ja sekunnit voivat olla kaikille yhtä tärkeitä. Aika vakavaksi menee harrastus välillä ja vaikka kirja on kirjoitettu leppoisan rempseään tyyliin, on juoksu sen verran vakava asia, ettei itseironian sävyjä löydy jälkeenpäinkään.

JuoksijanSieluKansi

Virolaisen tarinassa käydään läpi aloittelijan uskomuksia ja virheitä, jotka jokainen tuntuu joutuvan tekemään itse. Miten alun innolla voisi malttaa tehdä kevyet lenkit tarpeeksi hiljaa! Monella kuntoilijalla menee kävelyksi. Maltti kuitenkin palkitsee ja nopea kehittyminen motivoi jatkamaan harrastusta. Sivujen myötä aloitteleva juoksija saa paljon tietoa muun muassa juoksukouluista, kilpailutapahtumissa toimimisesta ja erilaisista harjoituksista. Kansitekstissä luvataan mielenkiintoisten asiantuntijoiden haastatteluja, jotka käytännössä ovat vain kommentin tai kahden pituisia.

Tarinan myötä tulevat esitellyiksi maailman suurimmat maratontapahtumat ja myös niiden kotikaupungit. Virolainen on vaikuttunut maratonien hengestä, yhteisen kokemuksen tuottamasta ilmapiiristä ja kannustuksesta reittien varrella.

Maraton on arvostettu kestävyysmatka, johon liittyy paljon uusia ja vanhoja legendoja. Juoksijan sielussa esitellään maratonkulttuuria luontevasti omaelämäkerrallisen tekstin lomassa. Tarinat tosin ovat juuri niitä, jotka jokainen maratonkulttuuria yhtään tunteva tietää: japanilaiset maratonmunkit, Barkleyn mahdoton ultramaraton, antiikin Kreikan Feidippideen ensimmäinen maratonjuoksu, irlantilaisen Brother Colmin Itenin leirikeskus... Myös Kenian juoksukulttuuriin tutustumisen tarinat toistavat usein itseään. Lapset juoksevat koulumatkoja, yhteislenkeillä kymmeniä juoksijoita, kenialaisten menestyksen syyt, maissipuuro, päiväohjelma.

Virolainen kirjoittaa myös työstä, parisuhteesta ja henkisistä haasteistaan. Juoksu on auttanut häntä eteenpäin monissa vaikeuksissa ja tuonut elämään sisältöä. Parasta kirjassa onkin tarttuva intohimo. Aloittelijalle Juoksijan sielu on opas uuteen kulttuuriin, mutta yhtään kokeneemmalle juoksijalle se ei tarjoa mitään uutta.

- Outi Hytönen