Kuukauden kirja: Juoksijan sydän

Markus Torgeby eli viisi vuotta metsässä. Kuva: Juoksijan sydän -kirjan kansi

Markus Torgeby eli viisi vuotta metsässä. Kuva: Juoksijan sydän -kirjan kansi

Juoksijan sydän kertoo siitä, mitä muuta juoksu voi olla kuin tavoitteita ja kilometrejä.

Ruotsalainen Markus Torgebyn tarinasta tuli Ruotsissa hitti. Nyt 40-vuotias Torgeby oli juniorina lupaava juoksija. MS-tautisen äidin hoitaminen, paha jalkavamma ja ulkopuolelta tulevat paineet saivat hänet pohtimaan kilpajuoksijan elämäntavan mielekkyyttä. Torgeby etsi oman tapansa juosta, sillä tavoitteellisen kilpailemisen jättäminen ei suinkaan tarkoittanut, etteikö hän olisi halunnut juosta kovaa. Torgebyn itse kirjoittama Juoksijan sydän ilmestyi suomeksi alkukeväästä.

20-vuotiaana Torgeby ei tiennyt, mitä tehdä elämässään. Hän päätti muuttaa metsään. Ensimmäinen talvi Ruotsin erämaassa kodassa asuen oli kova kokemus, mutta jälkeenpäin nuori mies huomasi sen olleen elämänsä paras talvi. Yhteensä hän asui metsässä viisi vuotta. Metsässä hänen aikansa kului itsensä hengissä pitämiseen ja juoksulenkkeihin.

juoksijansydan

Yhden talven Torgeby vietti Tansaniassa. Hän halusi oppia, miten afrikkalaiset kestävyysjuoksijat juoksevat niin kevyesti. Keveyden tavoittelu sairastutti hänet syömishäiriöön, joksi hän itse tosin ei tilaansa kutsu. Vuoden aikana hän laihtui 12 kiloa, lähtöpaino oli 63 kg.

Metsässä Torgeby sai toteuttaa sitä, mikä hänelle oli tärkeää. Kuoleva vaari kehotti kuitenkin miestä hankkimaan vaimon ja palaamaan ihmisten ilmoille. Nykyään Torgeby on perheenisä ja hankkii elantonsa kirjoittamalla, puhumalla ja valmentamalla.

Teksti on koukuttavaa luettavaa. Tarina etenee nopeasti lyhyinä kohtauksina, yksityiskohtina Torgebyn elämästä. Pelkistetty ja tiivistetty muoto tekee esitystavasta koskettavan.

Kirjassa keskitytään käännekohtiin ja opettavaisiin hetkiin. Opettavaisia ne ovat vain esimerkkeinä, sillä Torgeby ei koe osaavansa kertoa toisille ihmisille, miten löytää hyvän elämän tasapaino: ”Mutta en tiedä, miten toisten pitäisi elämänsä elää. Tiedän vain, että metsä ja juokseminen auttoivat minua löytämään oman tapani.”

Juoksijan sydän on upea puheenvuoro oman kehon kuuntelemisesta, omasta itsestä oppimisesta ja siitä, miten niiden kautta on mahdollista oppia nauttimaan elämästä. Juokseminen ja metsä voivat tehdä niin paljon hyvää.

- Outi Hytönen

Kirja myynnissä Premiumsport.fin verkkokaupassa: 
http://www.premiumsport.fi/tuote/juoksijan-sydan/