Kuukauden kirja: Kehonpainoharjoittelu - Movement

Jarno Härkönen ja Jukka Rajala: Kehonpainoharjoittelu - Movement

Jarno Härkönen ja Jukka Rajala: Kehonpainoharjoittelu - Movement

Kahvakuulan aika on ohi, nyt treenataan kehon omalla painolla. Kehonpainoharjoittelusta povataan seuraavaa lihaskuntoharjoittelun trendiä.

Kehonpainoharjoitteluun jo pitkään perehtyneet Jarno Härkönen ja Jukka Rajala ovat tehneet kiinnostuneille kattavan opaskirjan Kehonpainoharjoittelu. Movement (Fitra 2015).

Kirjan harjoitusten tavoitteet ovat kokonaisvaltainen kehonhallinta ja voimakas, kestävä kroppa. Näiden ominaisuuksien huipentumia ovat sellaiset liikkeet katkarapukyykky, käsilläseisonta tai etuvaaka renkailla. Aikuisena aloittelevalle ne ovat usein liian kovia tavoitteita tai vaativat vuosikausien työn, muistutetaan kirjan lopussa. Liikkeet eivät kuitenkaan ole itse tarkoitus, vaan kehon kehittäminen vahvemmaksi ja kestävämmäksi.

Käsilläseisonta variaatioineen tai punnerrukset pelkkien käsien varassa näyttävät sirkustempuilta. Niitä on käytetty kuvituksessa paljon, mutta kirjasta löytyy liikkeitä ja neuvoja kaikentasoisille aivan aloittelijoista jo käsilläseisonnankin taitaviin.

Härkösen ja Rajalan mukaan ihmisen perusliikkeitä ovat kyykky ja roikkuminen. Niistä aloitetaan: pystytkö roikkumaan 30 sekuntia tai istumaan syväkyykyssä kantapäät maassa rentoutuneesti? Näistä perusliikkeistä esitetään lukemattomia variaatioita eritasoisille. Kirjassa korostetaan jatkuvasti oikean suoritustekniikan merkitystä. On parempi tehdä harvoja toistoja oikein kuin paljon ja väärin.

Kehonpainoharjoittelussa liikkeiden suorittamista lähestytään uudesta näkökulmasta. Vaikeiden tai raskaiden liikkeiden suorittamisen on perinteisesti nähty olevan kiinni voiman puutteesta ja lihaksen heikkoudesta. Kehonpainoharjoittelussa avainkohta eivät ole superlihakset, vaan vahvat jänteet ja nivelet, sekä liikkuvuus. Ranteiden vahvistaminen on keskeisessä asemassa, sillä ne ovat nykyaikana monien heikoin kohta ja niiden varassa ollaan monissa kehonpainoharjoitteissa. Keho saattaa olla tarpeeksi vahva ja koordinaatio hyvä käsilläseisontaan, mutta jos ranteet pettävät, ei liike onnistu.

Kirjan alussa selitetään selkeästi kehonpainoharjoittelun perusteita. Lukijaa motivoidaan hyvin tekemään perusharjoitteita. Vaikeimmat liikkeet tuntuvat aloittelijalle niin utopistisen kaukaisilta, että ne saattavat pelästyttää. Tavoitteena on itsensä kehittäminen, jolloin halu oppia aina asteen vaikeampi liike kasvaa varmasti kehityksen myötä.

Perusteiden jälkeen esitetään laaja liikepankki, jossa edetään liiketyypeittäin helpommasta vaikeaan. Liikkeet on jaoteltu liikkuvuusharjoitteisiin, kyykkyihin, keskivartalon harjoituksiin ja ylävartaloharjoituksiin. Erikseen annetaan ohjeita ranteiden, kyynärpäiden, olkapäiden ja polvien vahvistamiseen. Sitten päästään käsilläseisontaan ja movement-liikkeisiin. Movement-liikkeet tarkoittavat liikkeiden yhdistämistä ja liikesarjoja, myös vapaasti improvisoiden. Siihen nähden, että käsite on nostettu kirjan otsikkoon, saa se kirjassa varsin lyhyen käsittelyosan.

Nykyään harjoitellaan kello ranteessa tai mennään tekemään lihaskuntoharjoitus salille. Rajala ja Härkönen haluavat muuttaa tätä ajatustapaa liikunnasta. Suurempi merkitys on sillä, mitä tapahtuu kuntoilijan viikon muina tunteina. Tuolilla istumisen sijaan voisi istua kyykyssä. Bussipysäkin katoksen reunasta voi roikkua, jos vaan uskaltaa. Metsässä voisi kiivetä puuhun. Tekijät kehottavat katsomaan, mitä lapset tekevät leikkikentällä ja tekemään perässä. Maailma on liikuntapaikka, mutta aika usein valitsemme istumisen.

- Outi Hytönen