Kuukauden kirja: Kymmenottelu

Kymmenottelijan uran kulku? Kuva Seppäsen Kymmenottelun takakannesta.

Kymmenottelijan uran kulku? Kuva Seppäsen Kymmenottelun takakannesta.

Jussi Seppäsen humoristinen esikoisteos Kymmenottelu kertoo urheilusta ja kaikesta muusta.

Kymmenottelun lajien nimien mukaan nimetyt lyhyt jutut ja osiot edustavat monia kirjallisuuden lajeja. Yhteisesti niiden määritteeksi sopii hyvin takakannessa lukeva tiivistys: "kymmenen proosapyrähdystä ja -riuhtaisua".

Ensimmäisten lyhytjuttujen perusteella Seppäsen teos vaikuttaa kulkevan hyvinkin legendaarisen Elmon ja Veikko Huovisen urheilujuttujen jäljillä, mutta kirjan edetessä meno vakavoituu. Avioliiton ja isäsuhteen ohella käsitellään muun muassa erilaisuutta, mummon kuolemaa ja vanhenemista.

Kaikki tarinat eivät liity urheiluun, mutta toisaalta urheilu liittyy kaikkeen. Urheilua on historiankokeessa ja bussipysäkiltä tulee kyytiin kiekonheiton suomenmestari. Tässä kirjassa urheilu on tosiaan osa elämää. Urheilua käytetään vertauskuvana elämäntapahtumista. Avioliitto on 110 metrin aitajuoksu.

Länsimaiseen elämäntapaan liittyvä juoksuvauhtien hidastuminen ja suomalaisten huippujuoksijoiden puute saavat tässä(kin) yhteydessä pessimistisen kultaisten aikojen kaipuuseen liittyvän haikailevan sävyn: Alisa pelkää, että hänen lapsensa "integroituvat hölkkääjäkansaan, jonka iltalenkin erottaa iltakävelystä vain housujen kangas." Seuraavassa luvussa, joka on lajiltaan pituushyppy, eletään noita kultaisia aikoja, kun nuorilla miehillä ei ole juhannusyönä muuta tekemistä kuin järjestää keskenään pituushyppykilpailu.

Yleensä kirjoista kirjoitettaessa ei myönnetä, mikä jäi ymmärtämättä, mutta Kymmenottelun kohdalla julkean sanoa, että osa jutuista meni niin sanotusti yli hilseen. Rempseästä ja humoristisesta tyylistä huolimatta ideoiden avautuminen vaatii välillä pohtimista. Monissa kohdissa yhdistelmä toimii mainiosti, toiset kohdat jäivät ainakin ensimmäisellä luennalla käsittämättä.

Saattoiko se johtua siitä, ettei kestävyysurheilija sittenkään ymmärrä kuulantyöntöä tai seiväshyppyä? Itse asiassa Seppänen onnistuu tekemään korkeushypystäkin eräänlaisen kestävyyslajin, kun mies otta tavoitteekseen ylittää joka vuosi metrin plus ikänsä verran senttejä. 80-vuotiaan kohdalla tavoitteellisuutta ja sen täyttämistä voi kai jo kutsua kestävyydeksi...

- Outi Hytönen