Kuukauden kirja: New Yorkin Lentävä suomalainen

Vuosittain julkaistavassa suomalaisten romaanien rajoitetussa joukossa urheilu on harvinainen aihe. Vielä harvemmin, jos koskaan, on suomalaisen romaanin päähenkilöksi valittu tosielämän urheilusankari. Nyt sen on tehnyt Jouni Tossavainen, jonka uuden romaanin päähenkilö on Hannes Kolehmainen. Vastaavista suomenkielisistä kerronta-asetelmista tulee mieleen vain Jean Echenozin suomennettu romaani Pitkä juoksu (2010), joka kertoo Emil Zatopekin tarinan.

Urheiluaiheiden kaunokirjailijana Tossavainen on ansioitunut aiemminkin. Vuonna 1985 hän julkaisi runokokoelman Juoksijan testamentti  ja vuonna 2002 satujen ja novelleiden kautta urheilun raadollisuudesta kertovan tarinakokoelman Kylmä maraton. Uudessa romaanissaan New Yorkin Lentävä suomalainen hän kirjoittaa "Suomen maailmankartalle juosseen" Hannes Kolehmaisen viimeisestä Amerikan vuodesta 1921.
Amerikassa vuodet 1912-1921 viettänyt Hannes Kolehmainen asuu New Yorkissa ja työskentelee muurarina. Mieli kaipaa Suomeen, mutta matkajärjestelyjä on tehtävä vastahakoiselta vaimolta salaa. Jotain muutakin on salattava, nimittäin harjoittelu, jonka Kolehmainen on luvannut lopettaa avioliittoon astuessaan. Parisuhteen lisäksi tilannetta sekoittaa vielä poliittiinen punaisten ja valkoisten vastakkainasettelu, Kolehmainen kun on onnistunut suututtamaan molemmat osapuolet. Urheilun lisäksi kirja kertoo siis paljon muustakin piirtäen ajankuvan 1920-luvun amerikansuomalaisten elämästä ja koettelemuksista.

Romaani etenee päiväkirjamaisesti päivä kerrallaan. Päivämäärän ohessa ilmoitetaan Kolehmaisen "tilikirjaan" tekemät merkinnät, eli harjoitukset. Harjoitteluaan hän salasi Alma-vaimolta kävelemällä töihin ja joskus takaisinkin, tai lenkittämällä perheen koiraa. Kävelyä kirjautui tilikirjaan kahdesta viiteen tuntia päivässä. Juoksua Kolehmainen harjoitti välillä paikallaan lautalla tai saunan takana. New Yorkin läpijuoksun lähestyessä juoksumäärä lisääntyi.

Päiväkirjamuodosta huolimatta romaanissa on paljon takaumia Kolehmaisen elämän aiempiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Esille nousevat myös Kolehmaisen kohdalla puhuttaneet teemat kasvissyönti ja ammattilaisuuden ja amatööriyden välillä kamppaileminen. Kolehmainen joutui toistuvasti todistelemaan amatööriyttään.

Romaani on tietenkin fiktiota, joten urheiluhistoriana sitä ei ole syytä lukea. Sen sijaan välillä lukiessa tuntuu, että urheiluhistorian tarkempi tunteminen lisäisi romaaninautintoa. Niin paljon kirjan sivuilla vilisee todellisia nimiä ja Kolehmaisen käymiä kilpailuja, joiden tunnistaminen ilahduttaisi ja toisi lisäsyvyyttä lukukokemukseen. Juoksuhistoriatietämykseen on luvassa helpotusta syksyllä, kun Erkki Vettenniemen Suomalaisen kestävyysjuoksun historia ilmestyy. Juoksukirjojen ystäville on siis kirjasyksyssä tarjolla sekä faktaa että fiktiota.

Kirjailija Tossavainen itse on omaksunut Kolehmaisesta valtavan määrän tietoa ja käynyt jopa kiertelemässä New Yorkissa romaanin tapahtumapaikoilla. Hän piti romaania kirjoittaessaan blogia työprosessistaan. Sieltä löytyy tietoa Kolehmaisesta ja hauskoja lukukokemusta täydentäviä yksityiskohtia, kuten Kolehmaisen perhekuva, harjoituspäiväkirjan sivuja ja vinkkejä aiemmasta Kolehmais-kirjallisuudesta.

http://jouni-tossavainen.blogspot.fi/

- Outi Ojanen