Kuukauden kirja: Paras

EriksBertrand Larssenin kirja Paras on ollut Norjassa kirjamyynnin listakärki.

EriksBertrand Larssenin kirja Paras on ollut Norjassa kirjamyynnin listakärki.

Norjan maajoukkuehiihtäjien henkisenä valmentajana toimivan Erik Bertrand Larssenin kirja Paras on myynyt Norjassa jo 155 000 kappaletta.

Kirja kertoo siitä, mikä erottaa voittajan muista. Larssenin peruajatus on muuttaa arkipäivää. Jokainen valinta tähtää tavoitteeseen ja sellaiseen elämään, mitä mielikuvissaan haluaa elää. Yksi hetki tai valinta ei ole eikä tunnu ratkaisevalta, mutta kun niitä tehdään vuosikausia putkeen, niillä on suuri merkitys kokonaisuuden kannalta siinä millaiseksi elämä muodostuu.

Ensin on kuitenkin tiedettävä mitä haluaa. Silloin valinnat eivät tunnu uhrauksilta ja toistuessaan niistä tulee tapa. Suunnitelmallisuus tai aikaisin herääminen eivät ole raskaita pakollisia elementtejä arjessa, kun ne ovat muotoutuneet tavoiksi.

Kirjan ensimmäinen puolikas käsittelee arkipäivän elämän jalostamista tavoitteita palvelevaksi. Bertrand etenee kirjan luvuissa samaan tapaan kuin asiakkaiden kanssa työskennellessään. Hän lähtee siitä, ettei ihminen lähde etenemään kohti tavoitetta, jollei ole vedottu hänen tunteisiinsa (vastaanotolla usein provosoimalla).

Loppuosassa keskitytään optimaalisen suorituksen tekemiseen ja oikean moodin löytämiseen. Tässä Bertrandin keskeinen työväline on visualisointi. Kirjassa on paljon käytännön esimerkkejä urheilumaailmasta. Esimerkiksi Holmenkollenin MM-kilpailujen lähestyessä Bertrand vei visualisointiharjoituksen niin pitkälle, että teki muutaman hiihtäjän kanssa ikään kuin opintoretken Holmenkollenin stadionille, missä he sitten kuvittelivat yleisömeren, starttihetken, tuntemuksia ja kaikkea mitä MM-päivänä voisi tulla eteen.

Paljon esimerkkejä on myös yrityselämästä. Bertrand työskentelee urheilijoiden lisäksi paljon talousalan vaikuttajien kanssa. Tavallaan kirjan kaksoisyleisö tekee siitä rikkonaisen ja välillä urheilu tai yrityselämä tuntuu otetun mukaan joka lukuun puoliväkisin, mutta toisaalta kaikki esimerkit ja tilanteet ovat suoraan sovellettavissa toistensa alueille. Urheilijan voi nähdä olevan esimerkkien yritysjohtaja, jonka on johdettava itseään ja koko omaa palettiaan levosta, ravinnosta ja sponsoreista suorituksenhallintaan ja arkipäivän pieniin valintoihin.

Bertrand kertoo vieroksuvansa amerikkalaisten mentaalivalmentajien hurmosmeininkiä, mutta vähän sellaista on tarttunut hänenkin tekstiinsä. Asiakkaiden kokemukset ja käytännön esimerkit ovat mielenkiintoisia ja elävöittäviä, mutta Bertrandin kaikissa kommenteissa saamat ylitsevuotavat kehut asiakkaan elämän muuttamisesta ja ratkaisevasta roolista joissain saavutuksissa lähinnä ärsyttävät. Mutta kirjan tarkoitushan olikin herättää tunteita.

Henkisen valmennuksen alueelta edes muutaman teoksen lukeneelle Bertrandin kirja ei välttämättä tarjoa mitään uutta. Asiat on kylläkin esitetty johdonmukaisesti ja innostavasti, mutta hurjat myyntiluvut ja Bertrandin status olympiavoittajien guruna saivat sittenkin odottamaan kirjalta enemmän. Enemmän? Mitä olisi pitänyt olla enemmän? Toisaalta kirja vain osoittaa, että parhaaksi tulemisessa kyse on yksinkertaisista asioista, ei avaruustieteestä. "Opit ovat kyllä yksinkertaisia, mutta se ei tarkoita että niiden toteuttaminen olisi helpooa. --- Vaikka jokainen voi ottaa vapaasti oppia parhaista, hyvin harva tekee niin," toteaa Bertrand teoksensa lopussa.

Norjassa kirja ilmestyi vuonna 2012 nimellä Bli best med mental trening. Suomennos julkaistiin syksyllä 2014.

- Outi Hytönen