Kuukauden kirja: Pitkä latu

Markku Turunen: Pitkä latu - Legenda suksesta

Markku Turunen: Pitkä latu - Legenda suksesta

Tietokirjailija Markku Turusen uusin teos Pitkä latu – Legenda suksesta kokoaa suksen historiaa kivikaudelta nykypäivään.

Turunen kuvaa, miten monissa tarkoituksissa hiihto on toiminut: metsästyksessä, sodassa, koulumatkoilla. Pohjoiselle alueelle ominainen tapa liikkua on typistynyt historian monimuotoisuudesta kapeammaksi erikoisalaksi, kunto- ja kilpahiihdoksi.

Turusen tulkinnan mukaan kansakoulujärjestelmän perustaminen oli ratkaiseva tekijä hiihtotaidon säilymisen kannalta. 1800-luvun loppua kohti tieverkosto parani ja hiihtotaidot heikkenivät merkittävästi, mutta kansakoululaisille hiihtämisestä tuli koulumatkojen kulkutapa ja taito nousi uuteen kukoistukseen. Samoille vuosikymmenille sijoittuu myös hiihtokilpailujen historian alku. Hiihdon ohella teksti kertoo hieman myös mäkihypystä ja laskettelusta.

Näkökulman valitseminen nimenomaan hiihtovälineen tarinan kertomiseksi tuo esiin kertomuksia, jotka hiihdon historiassa jäävät sivumaininnoiksi. Järvisen ja Peltosen suksitehtaiden alkuvaiheet saavat elävät kuvaukset, samoin aiemmat suksisepät. Teos on yleissivistyspaketti siitä mitä suksen historiasta löytyy, mutta monet luvut tuntuisivat kaipaavan syvennystä sivuladuille poikkeamisen sijaan. Välillä kerronta nimittäin hyppää asiasta aasinsillan kautta tai ilmankin sitä asiasta toiseen ja on selattava katsomaan väliotsikkoa, että mistäs tässä nyt pitikään olla puhe…

Arvostelukappaleen välissä tulleessa esitteessä luvataan teoksen pohtivan kysymystä, miksi kilpahiihdossa menestyminen on suomalaisille tärkeää. Valitettavasti tällaista pohdintaa ei jäänyt kirjasta mieleen. Sen sijaan lopussa Turunen armahtaa Suomen nykyisiä huippuja toteamalla, että arvostelevassa keskustelussa ei ymmärretä nykyisen kilpailun olevan uusien maiden nousun myötä kovempaa kuin takavuosina ja siksi aiemman tason mitalisateeseen on vaikea yltää.

Komea kuvitus elävöittää historiaa ja kaunis toteutus tekee Pitkästä ladusta hiihdon ystävän arvo-opuksen.