Kuukauden kirja: Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä!

Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä!, lausahti Juha Mieto nuorelle Kirvesniemelle.

Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä!, lausahti Juha Mieto nuorelle Kirvesniemelle.

Harri Kirvesniemen valmentajana yli 20 vuoden ajan toiminut Jorma Manninen käy kirjoittamassaan teoksessa läpi Kirvesniemen kasvua huippu-urheilijaksi. Manninen kirjoittaa tarkasti läpi vuodet 1971‒1982, jolloin Harri oli 13‒24-vuotias.

Kirjan nimi Poika, sinusta tulee vielä hiihtäjä! on peräisin Juha Miedon lausahduksesta päivältä, jolloin nuori Kirvesniemi ensimmäisen kerran voitti hiihtokilpailussa vanhan mestarin. Mutta voidaanpa kirjan nimen lausahdus suunnata lukijallekin: ime tämä kaikki oppi, nauti jokaisesta päivästä, tee pitkään ja nousujohteisesti kovaa työtä ja rohkeita valintoja ja sinusta tulee vielä hiihtäjä.

Alaotsikokseen teos on saanut ”Harrin tie huipulle – valmentajan muisteluja”. Omakustanteena ilmestynyt teos on näyttävästi toteutettu, kovakantinen, yli 300-sivuinen. Sen intohimoisuus koukuttaa jo esipuheessa!

Manninen lähtee liikkeelle Kirvesniemen lapsuudesta. Juniorivuosista alkaen harjoittelu on dokumentoitu hyvin tarkasti. Valmentaja ja valmennettava täyttivät suunnitelmakaavakkeita, postittivat harjoitusraportteja ja tekivät yhteenvetoja. Tätä aineistoa Manninen on hyödyntänyt runsaasti ja kiinnostavasti.

Kirjan edetessä käy kuitenkin ilmi, miksi teoksen on ilmestyttävä omakustanteena eikä kustantamon kautta. Lehtileikekirjan aineistoa on nimittäin tekstimassasta suurempi osa kuin Mannisen omaa tekstiä. Urheilujournalismi nousee arvoonsa elävänä historian tallentajana, mutta miten lienee tekijänoikeuksien laita, kun Manninen lainaa kokonaisia artikkeleita sivukaupalla…

Ratkaisu jakanee lukijakuntaa: toiset ahmivat innolla kaiken, rakastavat jokaista kultaisen menneisyyden lausetta, mutta toisille jokaisen kilpailun pikkutarkka raportointi lienee pidemmän päälle puuduttavaa. Manninen on itsekin taitava kirjoittaja olisi osannut artikkeleja referoiden välittää olennaisen tiiviimpänä pakettina, enemmän omaa ääntään käyttäen.

Kokonaisuudesta nousee hienosti esille Harri Kirvesniemen persoona ja luonne. Nuori mies on intohimoinen, analyyttinen, rauhallinen, iloisen positiivinen, ahkera ja huippumotivoitunut. Teoksen ytimekkäintä antia ovat hiihtäjän ja valmentajan tekemät yhteenvedot. Samoin Mannisen omia näkemyksiä esittelevät lyhyet luvut ovat valmennukselliselta anniltaan hienoa luettavaa.

Harrikirja2Harri Kirvesniemen valmentaja Jorma Mannisen teos kertoo Kirvesniemen kasvusta huippu-urheilijaksi.

Kirvesniemen ohella teoksessa seikkailee monia muita 1970-luvun kovia urheilunimiä. Nuorena Kirvesniemi otti juoksuradoilla yhteen Ari Paunosen kanssa. Ladulla Juha Mieto on Suomen pitkään Suomen ykkösnimi ennen kuin valta vaihtuu. Kansainvälisillä kiertueilla kohdataan muun muassa Thomas Wassberg ja Torgny Mogren.

Mannisen teos päättyy hieman töksähtäen vuoteen 1982, kun Kirvesniemen suurimmat saavutukset ovat vielä edessä. Mielenkiintoisia teemoja jää vielä käsittelemättä: Kirjan lopussa Manninen kertoo vapaan hiihtotekniikan tulon pistäneen hänen valmennukselliset pasmansa sekaisin. Entä miksi Kirvesniemi pystyi jatkamaan huippu-uraansa yli 40-vuotiaaksi?

Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun kuvauksia ei ole liikaa saatavilla. Mannisen teos on siitä näkökulmasta antoisa kaikille kestävyysurheilu-urasta haaveileville, sellaista rakentaville ja urheilijoita tukeville valmentajille, perheille ja huoltojoukoille.

Kirja julkaistiin toukokuussa 2016. Tästä löydät kirjan julkaisun aikaan kirjoitetut Mannisen ja Kirvesniemen haastattelut:

Jorma Manninen valmennettavastaan Harri Kirvesniemestä

Harri Kirvesniemi valmentajansa kirjasta

Kirjaa on myynnissä Premiumsport-verkkokaupassa.

- Outi Hytönen