Kuukauden kirja: Polkujuoksukirja on matkaopas poluille

Polkujuoksukirja ilmestyi huhtikuussa 2018.

Polkujuoksukirja ilmestyi huhtikuussa 2018.

Ensimmäinen suomalainen polkujuoksun lajiopas opastaa tiiviisti ja monipuolisesti lajin pariin.

Kirjan ovat kirjoittaneet polkujuoksukonkari Heikki Hamunen ja kilpasuunnistaja Hannu Airila.

Kirjan alussa käydään läpi varusteita ja harrastuksen aloittamista. Harjoittelua käsittelevässä luvussa Hamunen ja Airila eivät ole lähteneet selvittelemään laajasti kestävyysharjoittelun yleisiä asioita, vaan pysyvät napakasti polkujuoksun parissa. Tiiviistä esityksestä huolimatta kaikki perustiedot ovat mukana ja kokenutkin voi saada hauskoja vinkkejä muun muassa lihaskuntoharjoitteluun luonnossa.

Koko kirjan ajan painotus on juoksusta nauttimisessa. Kirjassa korostetaan luonnossa liikkumisen rentouttavia vaikutuksia ja vaihtelevan ympäristön vaikutusta juoksun mielekkyyteen. Parhaimmillaan matka taittuu itsestään ja kello unohtuu maisemia katsellessa.

Toki kirjassa puhutaan myös kilpailuihin osallistumisesta. Tapahtumien ilmapiiriä kuvaillaan yhteisölliseksi ja kilpailijat kamppailevat yleensä vain itseään vastaan. Hamunen ja Airila kannustavat osallistumaan ja ottamaan tavoitteeksi itsensä haastamisen.

Urheilupsykologi Saara Grönholm on kirjoittanut erinomaisen luvun psyykkisestä kunnosta ja polkujuoksijan mahdollisuuksista vaikuttaa suoritukseensa mielen avulla. Toinen vieraileva kirjoittaja on ravitsemusterapeutti Jaakko Mursu, joka muistuttaa erityisesti hiilihydraattien tarpeesta kestävyysliikunnassa, ja kertoo lyhyesti myös kilpailunaikaisesta ravitsemuksesta.

Eksymispelko voi rajoittaa monilla uskaltautumista uusille poluille. Hamunen ja Airila neuvovat, miten reittejä löytää ja missä karttoja on saatavilla helposti mistä tahansa Suomen alueesta.

Kirjan viimeinen kolmannes on polkujuoksijan matkaopas Suomen reiteille. Suurimpien kaupunkien ympäriltä vinkataan mielenkiintoisia polkukohteita, ja neuvotaan miten niihin löytää. Loppuun on koottu vielä kauempana kaupungeista sijaitsevia reittejä luvuksi ”Komeimmat kotimaan polkujuoksukohteet”. Luvusta löytyy luonnehdintoja lähinnä kansallispuistoreiteistä.

Polkujuoksukirja yllätti: reittineuvoja edeltäviin sataan sivuun on paketoitu yllättävän paljon asiaa. Lukujen pituuden puolesta kirja nimittäin vaikutti ensiselailulla vain aloittelijoiden oppaalta. Kokonaisuudesta muodostuu kuitenkin kattava kuva polkujuoksusta nyt, vuonna 2018. Erityisesti kirja sopii silti polkujuoksuun tutustuville harrastajille, vaikka voivat kokeneemmatkin löytää siitä uusia vinkkejä ja reittihaaveita.

Polkujuoksukirja on näyttävä teos. Urheilukuvaaja Aapo Laihon kuvapankista on kaivettu sellainen valikoima maisemia ja hymyileviä juoksijoita, että pelkästään kirjaa selailemalla tekee mieli lenkille ja uusia polkuja valloittamaan.

Polkujuoksukirja tarjoushintaan Premiumsportista!

- Outi Hytönen