Kuukauden kirja: Polkuni mestariksi

Jani Lakasen kirja on avoimen rehellinen ja laaja katsaus urheilijaurasta ja elämästä. Kuva: Fitra

Jani Lakasen kirja on avoimen rehellinen ja laaja katsaus urheilijaurasta ja elämästä. Kuva: Fitra

Suomen menestynein miessuunnistaja Jani Lakanen on koonnut elämäntarinansa ja -katsomuksensa kirjaksi Polkuni mestariksi.

Lakanen on urallaan voittanut henkilökohtaisen pitkän matkan maailmanmestaruuden lisäksi seitsemän muuta MM-mitalia, maailmancupin kokonaiskilpailun ja 37 SM-mitalia, joista 21 kultaisia. Ensimmäinen aikuisten sarjan mestaruus tuli vuonna 1997 Lakasen ollessa vielä junioripoika ja viimeisimpänä meriittilistaan kirjoitettiin Jukolan viestin voitto vuonna 2016. Niinpä Lakasen kirja kertoo paitsi huippusuorituksen tekemisestä myös pitkän huippu-uran mahdollistaneesta elämäntavasta ja valinnoista.

Jo 18-vuotiaana Lakanen totesi Suunnistaja-lehden haastattelussa näkevänsä suunnistuksen henkisen kasvun välineenä. Tavoite ymmärtää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sitä kautta mahdollistuvaa menestystä on ollut hänellä mielessä jo poikkeuksellisen nuorena. ”Mitä nuorempana urheilija omaksuu positiivisen intohimoisen asenteen, johon sisältyy pyrkimys elämän tasapainoon, sitä todennäköisemmin hänestä kehittyy mestari lajissaan,” Lakanen kirjoittaa.

Harva urheilijaelämäkerta lähtee liikkeelle elämän tarkoituksen pohtimisella, mutta siitä alkaa Polkuni mestariksi. Harva, jos mikään urheilijaelämäkerta kertoo niin paljon ihmiseksi kasvamisesta ja elämänkatsomuksellisista asioista kuin Polkuni mestariksi. Lakanen on itse kirjoittanut kirjansa alusta loppuun ja niinpä tarina on hänen itsensä näköinen.

Mutta alusta ei kannata ”pelästyä”, pian Lakanen siirtyy konkreettisempiin muistoihin ja etenee kronologisesti lapsuudesta nykypäivään saakka. Monista tärkeistäkin tapahtumista hän kertoo lyhyen toteavasti ja reippaasti edeten. Kilpailujen ja harjoittelun kautta etenevään tarinaan on sujutettu jouhevasti mukaan valmennusajattelua ja pohdintaa tapahtumien opetuksista ja merkityksestä. Välillä Lakanen pohtii syvällisiä urheilun merkityksestä rakkauden olemukseen. Hän suhtautuu menneisyyteen tyynen tasapainoisesti ja käsittelee kaikkea lempeällä otteella. Kipeitäkään muistoja ei sivuta: Lakanen kertoo avioliiton aikaisesta voimakkaasta ihastumisesta toiseen naiseen ja arvioi Vaajakosken Terän suurviestivoiton puuttumisen yhtenä suurena syynä olleen alkoholi.

Suunnistus- tai laajemminkin kestävyysvalmennustietoutta halajaville Lakasen kirja on aarreaitta. Hän kommentoi kaikkia valmentautumiseen liittyviä asioita: ravintoa, ryhmäharjoittelua, joukkuehenkeä, nuorten valmennusta, maastotyyppien tuntemuksen merkitystä, talviharjoittelua, arvokisoihin viimeistelyä, kunnon ja suorituskyvyn käsitteiden väärinkäyttöä, lihaskuntoharjoittelua, lepoa…

janilakanen W1 WOC2006 Relay 3Jani Lakasen ura huipulla on kestänyt kaksikymmentä vuotta. Tässä juhlitaan Mats Haldinin ja Jarkko Huovilan kanssa MM-viestin hopeamitalia 2006. Kuva: WorldofO

Päällimmäisenä Lakasen harjoittelusta jäi mieleen, miten hän mielellään käyttää harjoittelusta ilmaisua ”kilpailuihin valmistautuminen”. Kaikki harjoittelu palvelee tavoitetta ja tehdään sen mukaan. Hän ei ole koskaan ahnehtinut harjoitustunteja vain harjoittelun vuoksi, mikä ei suinkaan tarkoita ettei hän olisi harjoitellut paljon, joskus liikaakin. Nykyään Lakasen tavoitteita ovat terveys, hyvän peruskunnon ylläpitäminen koko elämän ajan, suunnistuksesta nauttiminen ja ”hidastumisen jarruttelu”.

Polkuni mestariksi on siis paitsi elämäkerta myös valmennuksen ja kestävyysurheilun oppikirja. Lakaselle itselleen oppikirja-nimitys ei välttämättä tunnu kuvaavalta, sillä hän korostaa, miten jokaisen on löydettävä oma polkunsa. Mutta se onkin tämän oppikirjan tärkein oppi. Ravintoasia on tästä hyvä esimerkki: Lakanen korostaa jatkuvasti oikeanlaisen ravinnon merkitystä, mutta ei osoita, mitä se oikea on.

Kirjan loppuun on koottu liitteeksi kuvia Lakasen elämän varrelta. Karttoja ei valitettavasti ole mukana, mutta lukukokemusta voi elävöittää tutkimalla kirjan edetessä puheeksi tulevien arvokisojen ja suurviestin karttoja internetistä. Varsinkin GPS-seurantojen katsominen kertomuksen ohessa oli hauskaa puuhaa ja suunnistajalle myös hyvää taidon kuivaharjoittelua.

Lakanen työskentelee nykyään hyvinvointivalmentajana omassa yrityksessään Natural Balance. Polkuni mestariksi on mitä parhain mainos hänen osaamisestaan.

Polkuni mestariksi -kirjan voit nyt tilata itsellesi Premiumsportista.

Lue Lakasen ajatuksia kirjan kirjoittamisesta.

- Outi Hytönen

Lakanen kansikuva iso