Kuukauden kirja: Rengasrikkoja Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan

Matti Rämö kirjan kansikuvassa.

Matti Rämö kirjan kansikuvassa.

Syyskuun lopussa vietettiin Eurooppalaista liikkujan viikkoa, jonka erityisenä teemana oli tänä vuonna hyvä elämä. Hyvän elämän otsikon alle oli kirjastossa koottu teemapöytä, josta löytyi sellaisia kirjoja kuin "Kajakilla Karjalaan", kertomuksia naparetkistä, sekä Matti Rämön pyöräilymatkatarinoita.

Aika extremeä siis vaaditaan hyvään elämään teemapöydän mukaan! Mutta ehkä kyse ei ollutkaan siitä, etteikö muuten voisi elää hyvää elämää, vaan unelmien toteuttamisesta. Nappasin matkaan Rämön kertomuksen Rengasrikkoja Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan. Itä-Euroopan maiden kautta Italiaan ja sieltä Pohjois-Afrikkaan lautalla kulki Rämön ensimmäisen pitkän pyöräilyn reitti.

Pyörämatka halki Euroopan lienee monen pyöräilyä harrastavan unelma. Rämö näyttää esimerkkiä toteuttamalla unelmansa sairauden jälkeen. Hänen kirjastaan saa paljon tietoa myös matkan käytännön toteutuksesta.

Lähtiessään Rämö pakkasi pyörän päälle 40 kiloa varusteita. Pyörämatkailusta unelmoivien iloksi kirjan lopussa on vielä arvioitu mikä oli tarpeellista ja mikä ei. Koko kuorman pakkaaminen pyörän takaosan päälle aiheutti 9560 kilometrin matkan aikana 16 pinnan katkeamisen, sekä kahdeksan ulkorenkaan ja kymmenen sisärenkaan rikkoutumisen. Osin rengasrikot johtuivat tosin matkan varrella ostetuista huonolaatuisista renkaista.

Rämön matka etenee päiväkirjana. Jokaisen päivän kohdalle on merkitty poljetut kilometrit, aamun ja illan sijainti, sekä kulutetut eurot. Neljän kuukauden matkan kokonaisbudjetti oli 6000 euroa, josta tonni kului alkuvalmisteluihin.

Rämö kiinnittää tekstissään paljon huomiota yöpaikan löytymiseen. Tavallisesti hän yöpyi teltassa piilossa tiellä kulkevilta. Italiassa telttapaikkaa oli vaikea löytää tiheän asutuksen ja muutenkin tiiviin maankäytön vuoksi. Tunisiassa Rämö yöpyi hotelleissa.

Tunisiaan asti Rämö kiinnittää hyvin vähän huomiota siihen, miltä ajaminen tuntuu. Italiaan pääseminen on välivoitto. Päämäärämaassaan Tunisiassa Rämö vietti kuukauden. Siellä hän pyöräili aukeilla hiekka-aavikoilla kuukauden ajan. 40 asteen kuumuudessa tuntemukset väistämättä muuttuivat Euroopan leudoista päivistä. Juomaa piti pakata pyörän päälle 12 litraa päivää varten.

Kuukausi kuumuudessa uuvutti Rämön ja paluumatka Sardinian, Korsikan, Pohjois-Italian ja Saksan kautta oli väsyneempi. Matkan opetus jätettäköön lukijan iloksi yllätykseksi, sillä johan alakoulun kirjaesittelyissä opetettiin, ettei loppuratkaisua saa paljastaa.

Rengasrikkoja Saharassa ilmestyi 2009. Sen jälkeen Rämö on pyöräillyt hyvällä tahdilla, sillä matkoista on ilmestynyt viisi muuta kirjaa. Niissä pyöräillään Islannissa, Intiassa, Thaimaasta Vietnamiin, Andalusiasta Afrikkaan ja Helsingistä Jäämeren rantaan Murmanskiin. Ehkä näistä kirjoista löytyy lisää oppia ja neuvoja jollkekin omaa matkaa suunnittelevalle pyöräilyhullulle.

"Olin valmis kohtaamaan megapolkaisun haasteen. Matka olisi myös pieni 'Korkea veisu' polkupyörälle, joka on hämmästyttävän hieno ja ympäristöystävällinen liikkumisväline. Pyöräily tekee hyvää sielulle ja keholle. Stressi kaikkoaa satulassa, mieli sulautuu osaksi maisemaa."