Kuukauden kirja: Swim Bike Run. Our Triathlon Story

Alistair ja Jonatjan Brownlee. Kuva: Yiannis Theologos Michellis/Creative commons

Alistair ja Jonatjan Brownlee. Kuva: Yiannis Theologos Michellis/Creative commons

Brittien olympiasankariveljekset Alistair ja Jonathan Brownlee ottivat Lontoon olympiatriatlonissa kultaa ja pronssia. He ovat kirjoittaneet elämästään ja harjoittelustaan kirjan Swim Bike Run. Our Triathlon Story. Kirja ilmestyi heti olympiahuuman jälkeen, vuonna 2013.

Vuosina 1988 ja 1990 syntyneet veljekset kertovat tarinaa, omiaan ja yhteistä, vuorotellen muutaman sivun puheenvuoroina. Menestystarina alkaa jo lapsuudesta: nuorena on menestyksen siemenet kylvetty. Brownleet laittavat paljon ansioistaan Leedsin ympäristön erinomaisten olosuhteiden piikkiin. Jo nuorena ympärillä sattui olemaan aktiivisia urheiluseuroja, ymmärtäväisiä opettajia ja innokkaat vanhemmat. Ja he vain sattuivat pitämään kovasti uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Olympiavoitto kuulostaa kirjassa helpolta.

Tietenkin takana on paljon altaanmittoja, maantiekilometrejä ja juoksupolkuja. Uinnissa hauskinta on saada harjoitus tehtyä ja pyöräily Englannin sateisessa säässä ei ole herkkua. Glamour on triatlonistin elämästä kaukana, mutta se on sittenkin suurinta onnea.

Monissa urheiluelämäkerroissa innostavinta on urheilijan palava rakkaus harjoittelua ja lajiaan kohtaan. Sitä löytyy Brownleen veljeksiltäkin, mutta aivan kirkkaana se ei välity tekstiin, niin että lukijan olisi aivan välttämättä mieluimmin heti nyt päästävä sohvalta lukemasta lenkkipolulle, kuten kaikista inspiroivimpia urheilukirjoja lukiessa.

Kaikentasoisille triatlonille tähtääville lukijoille suunnatuissa neuvo-osioissa Brownleet antavat ytimekkäitä harjoitusneuvoja ja pohtivat triatlonin kolmen lajin merkitystä suorituksen kannalta. Triatlonia vähemmän tunteville kirja on mukava opas lajin maailmaan tarinan muodossa. Koottuna lukuna Brownleet eivät kerro omasta harjoittelustaan, mutta koko teoksen lukemalla saa paljon tietoa maailmanhuippujen harjoittelusta. Se vain annetaan ripotellen, aivan kuten heidän ohjelmansakin on rakentunut iän karttuessa arkirutiinien ja yhteisharjoitusten mukaan.

Mielenkiintoisimpia ja harjoittelua vähemmän urheilukirjallisuudessa kuvattuja seikkoja on veljesten välisen dynamiikan kuvaus. Elämän ajan yhdessä harjoitellut veli on myös pahin kilpakumppani. Nuorempana veljenä Jonathan on tuntenut pakkoa yltää isoveljensä saavutuksiin ja toisaalta taas miettinyt, miten Alistair reagoi, jos ja kun pikkuveli menee ohi. Sietämätöntä on, kun toinen myöhästyy joka kerta sovitusta ajasta muutaman minuutin. Mieletöntä, kun voi juhlia olympiamitalia oman veljen kanssa.

Kirjaa ei ole suomennettu.

- Outi Hytönen