Kuukauden kirja: Tavoitteena pitkän matkan hiihto

Hiihtokausi lähestyy. WSOY julkaisi syksyllä entisen ruotsalaishiihtäjän Mattias Svahnin opaskirjan Tavoitteena pitkän matkan hiihto. Ruotsalaisittain keskipisteessä on tietenkin Vaasahiihto, mutta yhtä lailla samat harjoitusohjeet pätevät tietysti muihinkin pitkän matkan kilpailuihin tähtääville.

Avustavaksi koelukijaksi kirjapalstan toimittaja otti tässä kuussa siskonsa Aino Ojasen, joka aikoo ensi talvena ensimmäistä kertaa Pirkan hiihtoon.

- Kirja oli kattava, kaikkia aihealueita oli käsitelty. Parhaiten tämä sopiikin sellaisille, jotka ovat menossa pitkän matkan kilpailuun ensimmäistä kertaa, ja jotka ehkä eivät ole ennen hiihtäneet tai urheilleet kovin aktiivisesti, Aino arvioi.

- Varmasti muutkin hiihtäjät voivat löytää tästä luettavaa, mutta mitään uutta tai järisyttävää kirja ei tarjoa.

Ei uutta ja järisyttävää. Kirja tosiaan perustuukin vanhan ajan perusajatuksille: hiihtotekniikka kuntoon ajoissa, määräharjoittelua vedoilla rikastettuna ja hiilihydraattitankkaus ennen kilpailua. Rehellisesti ja suoraan sanotaan, että jos kaksi viikkoa ennen kilpailua et ole asioita hoitanut, kannattaa ehkä miettiä, halusitko sittenkään päästä tavoitteeseesi ja siirtää suunnitelmat seuraaviin kilpailuihin ja haasteisiin.

Harjoitusohjelmien runkomallit kirjassa on laadittu kolmelle ryhmälle, joten ensikertalaisia laajempaakin yleisöä kyllä yritetään palvella. Harjoittelun perusasioita selostavilla sivuilla käytetään tehoalueista ruotsalaisia termejä AI-AIII j An, jotka suomalaiselle PK, VK, MK -jakoon tottuneelle tuntuvat vierailta, vaikka samasta asiasta onkin kyse.

Ilahduttavaa on, että mukana on lyhyt, napakka kuvaus henkisestä valmentautumisesta. Siinäkään ei kikkailla, mutta perusasioilla pääsee pitkälle.

- Kirja on rennosti ja kansantajuisesti kirjoitettu, ei mitään raskasta tieteislukemista, vaan helppoa ja nopeaa luettavaa, Aino sanoo.

Kuvitusta on runsaasti. Tekniikkakuvien lisäksi tunnelmoidaan Vaasahiihdon maisemilla ja hiihtäjämassoilla. Hiihtotekniikkaosio on puuduttavaa luettavaa: en oikein ymmärrä, miten hiihdon tai muun lajin tekniikka voi oppia liikevaihekuvauksia lukemalla. Mattias Svahnin faneja hellitään, sillä miehen naama tulee tutuksi 56 kuvassa.

Svahnin ja ilmeisesti kirjan tekstilliseen muotoon saattaneen Heidi Woldin tekstiä elävöittävät lainaukset Svahnin suuresti kunnioittamlta valmentajalegendalta Bjarne Anderssonilta. "Samat ihmiset aina känisevät kaikesta. Kenelle talvi on liian kylmä, sille kesä on sitten kanssa liian kuuma", Andersson tiivisti asenteen merkityksen.
Välineet, hiihtotekniikka, kuntoharjoittelu, voitelu, muutama lihaskuntoliike ja asenne. Tämä kirja on yhtä kostailematon kuin kestävyysurheilun perimmäinen luonne.

- Kirja pitää jalat maassa. Se sopii niille, jotka ovat valmiita harjoittelemaan oman tavoitteensa mukaisesti, eivätkä etsi poppaskonsteja, Aino Ojanen arvioi.

- Outi Ojanen