Kuukauden kirja: Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu

Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja Tapio Keskitalo.

Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja Tapio Keskitalo.

Ensimmäinen suomenkielinen yleisteos Ranskan ympäriajon historiasta ilmestyi viime marraskuussa. Kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja Tapio Keskitalo, joka oli Kestävyysurheilu.fi:n haastattelussa kirjan ilmestymisen aikoihin.

Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu käy vuosi vuodelta läpi ympäriajon kilpailullisen historian. Jokaisesta kiertueesta kerrotaan sivun tai kahden verran. Reilun sadan vuoden historia on jaettu kymmeneen lukuun erilaisten aikakausien tai Touria hallinneiden nimien mukaan. Jokaisen luvun lopussa on yhteenveto sekä parin tähtipyöräilijän esittelyt.

Jokaisen vuoden läpi käyminen voi kuulostaa äkkiseltään puuduttavalta. Sitä se aivan alussa meinaa ollakin, mutta nopeasti Keskitalo pääsee vauhtiin. Hän löytää jokaisen vuoden kilpailusta yksityiskohtia ja tarinoita. Mikä vielä parempaa, vuosien välillä rakennetaan koko ajan Tourin historian juonta: Keskitalo erottaa trendejä ja jatkumoja, eikä vain kirjoita erikseen erillisistä vuosista.

Tähtipyöräilijöistä kertovissa kahden tai kolmen sivun elämäkertatarinoissa ei vain valitettavasti ehdi kovin syvällistä kertomusta esittää, joten henkilökuvat jäävät saavutuslistojen ja muutaman luonnehtivan tapauksen varaan. Vahvat ajajapersoonat ovat kuitenkin tarinan värikkäintä antia. Monien pyöräilijöiden elämään on mahtunut valtavia koettelemuksia niin pyöräilyssä kuin urheilun ulkopuolellakin. Aiheesta innostuville löytyy kirjan lopusta mukava luettelo lisälukemistoa.

Kilpailuvuosien historian jälkeen kirjassa on omistettu omat lukunsa dopingin käsittelemiselle (korrektia, realistista, pohdiskelevaa tekstä), legendaarisimpien nousujen esittelylle (jää luetteloksi) ja Tourilla ajaneiden suomalaisten tarinoille. Joona Laukka, Kjell Carlström ja Jussi Veikkanen saavat oman äänensä kuuluviin Keskitalon haastattelemina.

Urheilukirjoja kustantavan Fitran kirjat ovat olleet kuvitukseltaan komean värikästä luettavaa, mutta viimeaikoina on oltu säästölinjalla: Jani Lakasen elämäkerran tapaan elävöittävät kuvat on tässäkin teoksessa isketty liitteeksi kirjan loppuun.

Englanninkielistä pyöräilykirjallisuutta tunteville Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu ei varsinaisesti tuo mitään muuta uutta kuin suomalaisajajien huomioimisen. Hienoa kuitenkin, että aiheesta on vihdoin saatu historiallinen yleiskatsaus myös suomeksi.

Näin Keskitalo kuvailee pyöräilyn viehätystä johdantoluvussa: ”Menestyksen voi tiettyyn pisteeseen järkeistää hematokriitti- ja hemoglobiiniarvoiksi, wateiksi, sopivaksi ruumiinrakenteeksi ja elimistöksi sekä hyviksi tallikavereiksi. Pyöräilyn viehätys perustuu kuitenkin osittain selittämättömään mystiikkaan: kykyyn kestää kipua, valveutuneeseen ajosilmään, ripaukseen onnea, järkähtämättömään luonteeseen ja niin edelleen.” Näitä kaikkia menestyksen tekijöitä ja katsojia koukuttavia piirteitä muistetaan hyvin läpi koko kirjan. Koko historian luettua Tour tuntuu tosiaan mystiseltä.

Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu on penkkiurheilijalle mukavaa lämmittelyä talvikauden kisoilla jo käyntiin pyörähtäneeseen pyöräilykauteen. Millainen luku Tour de Francen historiaan mahdetaankaan kirjoittaa kesällä 2017?

- Outi Hytönen

Premiumsportissa Tour de France. Enemmän kuin pyöräilykilpailu nyt tarjoushintaan 24,90!

Tour De France FRONT WEB small