Kuukauden kirja: Våga välja eget spår

Våga välja eget spår on Johan ja Anna Olssonin, sekä henkisen valmentajan Stig Wiklundin välistä keskustelua. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Våga välja eget spår on Johan ja Anna Olssonin, sekä henkisen valmentajan Stig Wiklundin välistä keskustelua. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Ruotsin hiihdon arvokisamenestyjä numero yksi on viime vuosina ollut Johan Olsson. Henkinen valmennus on ollut tärkeä osa hänen kehitystään. Vuonna 2013 Olsson ja hänen vaimonsa Anna Olsson, joka voitti parisprintin olympiakultaa Torinossa 2006 nimellä Anna Dahlgren, julkaisivat kirjan Våga välja eget spår henkisen valmennuksen prosessistaan.

Kirjan kolmas päähenkilö on mentaalinen valmentaja Stig Wiklund. Kirjoittamisesta on puolestaan huolehtinut Sara Olsson.

Våga välja eget spår ei ole henkisen valmennuksen opaskirja. Kertaakaan ei neuvota tee näin tai harjoittele tätä ajatusmallia. Kirja ei myöskään ole yhtenäinen tarina Johanin ja Annan matkasta. Kirja koostuu katkelmista, joiden pituus vaihtelee muutamasta rivistä pariin sivuun. Katkelmat ovat mietteitä, pätkiä blogista, muistoja, analyysejä, keskusteluja ja tunnelmapaloja. Niiden kautta tavoitetaan tilanne ennen ja nyt, vaikka järjestys ei olekaan kronologinen. Kirja etenee pikemminkin teemoittain, vaikkakaan abstraktit väliotsikot eivät aina paljasta luvun sisällöstä juuri mitään.

Suoria neuvoja ei anneta, mutta ajateltavaa ja malleja sitäkin enemmän. Kirjaa tekeekin mieli lukea lyhyissä pätkissä, muutama lyhyt luku kerrallaan. Käytännön vinkkjeä voi tietenkin poimia tekstistä. Esimerkiksi ennen 2013 Val di Fiemmessä voittamaansa 50 kilometrin MM-kultaa Johan Olsson kantoi vuoden mukana kolmea paperilappua, joissa luki "Minä olen vahva", "Minä olen kestävä" ja "Olen hyvä loppukirissä".

Våga välja eget spår muistuttaa siitä, miten aivan erilaiset persoonat voivat nousta huipulle, mutta joitakin perusasioita tarvitsevat kaikki, esimerkiksi itseluottamusta, rohkeutta ja taitoa keskittyä tekemiseen, ei tulokseen. Huiput ovat kamppailleet aivan samanlaisten ongelmien kanssa kuin lukuisat urheilijat joka päivä. Mutta he ovat ratkaisseet ne ja löytäneet oman tapansa tehdä asiat itselle sopivalla tavalla.

Kirjassa keskustellaan ilosta, tässä ja nyt elämisestä, itsensä tuntemisesta, pettymyksistä, vammoista kuntoutumisesta, lapsuuden merkityksestä, perheestä, lapsestaan ja musiikistakin. Samalla piirtyy kuva Olssonien perheen arjesta ja Annan ja Johanin erilaisista persoonista. Harvoin pääsee näin lähelle huippu-urheilijan arkea ja persoonaa kuin tässä kirjassa.

Våga välja eget spår on graafinen, hillityn kaunis teos. Anna Olsson on suunnitellut ulkoasun. Hänestä tuli hiihtouran jälkeen yksityisyrittäjänä toimiva graafinen suunnittelija.

Våga välja eget spår

Våga välja eget spår ilmestyi samana vuonna kuin Johan Olsson voitti maailmanmestaruuden ja se valittiin Ruotsissa vuoden urheilukirjaksi. Kirjaa voi tilata ainakin Adlibriksesta ja Anna ja Johan Olssonin kotisivulta. Kirjaa ei ole suomennettu.

- Outi Hytönen