Kuukauden kirja: Yksin

Karo Hämäläisen teos Yksin on Paavo Nurmen fiktiivinen omaelämäkerta.

Karo Hämäläisen teos Yksin on Paavo Nurmen fiktiivinen omaelämäkerta.

Suomalaisen kestävyysjuoksun historian käsittely saa viime vuoden jälkeen jatkoa Karo Hämäläisen romaanissa Yksin (WSOY, 2015). Teos kertoo Paavo Nurmen elämän pettymyksistä.

Viime vuonna oli Hannes Kolehmaisen vuoro Jouni Tossavaisen romaanissa New Yorkin lentävä suomalainen. Ensi vuonna sitten Lasse Viren?

Sotahistoriaa kirjoitetaan jatkuvasti uudelleen eri näkökulmista ja uusien sukupolvien käsittelemänä. Nyt samanlaisen kansallisten tarinoiden uudelleen kirjoittamisen kohteeksi ovat päässeet juoksusankaritkin. Hämäläisen romaani herättää kysymyksen: mitä oikeastaan tiedämme Paavo Nurmesta?

Nurmen yhdeksän olympiakultaa ja lukuisat maailmanennätykset ovat olleet tärkeä suomalaisten itsetunnon kohottaja ja luoneet suorastaan myyttisen pohjan suomalaisista kestävyysjuoksun erikoiskansana. Mutta kuka oli Paavo Nurmi numeroiden takana, se on arvoitus, johon Hämäläinen pureutuu fiktion keinoin. Nurmesta on kirjoitettu paljon tietoteoksia ja -tekstejä, mutta vasta romaanissa mies herää eloon.

Paavo Nurmi toimii tarinan kertojana, joka muistelee elämänsä kulkua. Hämäläinen on tekemänsä taustatyön avulla päässyt Nurmen pään sisään ja tuloksena on lämpimän inhimillinen kuvaus menestyksen vaatimuksista. Onni on jotain muuta kuin menestys. Tekstin toteava, lateleva tyyli korostaa Nurmen elämän onnettomuutta. Edes mitalit eivät päästäneet häntä häviämisen vihasta ja pelosta. Voi kuulostaa kummalliselta, että suursankarin ja voittajan elämä olisi vain peräkkäisiä epäonnistumisia, mutta Hämäläisen romaani todistaa sen olevan täysin mahdollista. Katkeruutta ja yksinäisyyttä ei tarvitse tekstissä erikseen mainita, ne ovat Nurmen elämässä koko ajan läsnä.

Suunnitelmallisuus, täydellinen kurinalaisuus, ei itsesääliä. Paavo Nurmi mittasi omaa ihmisarvoaan kellolla ja ansaituilla markoilla. Ei helppo tie.

Romaanin tarina kattaa koko Paavo Nurmen elämän Turun työläiskorttelista rikkaaksi liikemieheksi. Urheiluromaaneissa urheilu vertautuu helposti elämän vertauskuvaksi. Hämäläisen kirjassa "elämä ei ole ratajuoksu vaan murtomaata, eikä juoksijoille ole kerrottu matkaa".

Yksin ansaitsee Vuoden Kestävyysurheilukirjan tittelin. Kestävyysurheilu.fi toivoo menestystä Finlandia-palkintokisassa ja kestävyysurheilun ystävien käsissä!

Jouni Tossavaisen New Yorkin lentävä suomalainen Kuukauden kirjana 8/2014

- Outi Hytönen