Miksi olla niin vakava? kysyy Peter Sagan

Sagan iskee on nyt ilmestynyt. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Sagan iskee on nyt ilmestynyt. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Maantiepyöräilijä Peter Sagan kuvailee juuri suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Sagan iskee (Docendo, 2019) erinomaisesti tekijöitä, jotka ovat johtaneet huippumenestykseen.

Sagan on vasta 29-vuotias, joten kaiken kattavaa elämäkertaa hän ei ole yhteistyössä kirjailija John Deeringin kanssa pyrkinyt kirjoittamaan. Sagan iskee keskittyy Saganin kolmeen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen eli vuosiin 2015‒2017.

Tärkeäksi tekijäksi matkalla menestykseen Sagan nimeää rennon asenteen. Miksi olla niin vakava, Sagan kysyy monen asian kohdalla. Voittajan on helppo hymyillä, mutta Sagan kuvaile pyöräilyn olleen hänelle jo lapsena vähemmän vakavaa kuin esimerkiksi veljelleen.

Ennen kisoja Sagan intoutuu usein hulluihin vedonlyönteihin kavereidensa kanssa. Panoksena on muun muassa tatuoinnin ottamista ja pitkiä pyörälenkkejä.

Rion olympialaisissa Sagan halusi palata nuoruuden lajinsa maastopyöräilyn pariin. Tultuaan hylätyksi Tour de Francen etapin loppukirissä tekemänsä käsivirheen vuoksi Sagan vuokrasi loistoristeilijän ja lähti merelle tuulettumaan. Jättikaiuttimiin ihastuttuaan tallin rekan ympärillä soi kunnon jytämusa. Saganista annetaan toisinaan ylimielinen kuva, mutta kirjassa hän kuvaa pyöräilyelämän olevan keino pitää hauskaa.

Rento asenne tulee esille erityisesti suunnitelmien muuttuessa. Sagan muistuttaa, että suunnitelma on hyvä olla, mutta vähintään yhtä tärkeää on olla valmis siihen, ettei se välttämättä toteudu. Loppukirit ovat tästä hyvä esimerkki, mutta myös suuremmassa mittakaavassa Sagan kuvailee pysyneensä rentona ja tehneensä asioita oman intohimonsa mukaan.

Sagan rakastaa voittamista, mutta toiseksi tai kolmanneksi tai vielä himmämmille sijoille jääminen ei ole hänelle maailmanloppu, jos kilpailu on ollut jännittävä. Varsinkin maailmanmestarin paidassa ajavan pyöräilijän tehtävä on Saganin mielestä olla ennen kaikkea viihdyttäjä.

Asenteen ohella Sagan kertoo kirjassaan paljon Team Peteristä, läheisten apuajajien ja tukihenkilöiden porukasta, joka on siirtynyt tallista toiseen Saganin mukana. Tinkoff-tallissa Sagan saavutti paljon, mutta uransa jatkuvuuden ja parhaiden saavutusten kannalta hän pitää olennaisena vaihtoa pieneen talliin BORA-hansgroheen.

Yksi tärkeä menestystekijä on ollut tietenkin slovakialaisen hurja kirikyky

Lue lisää voittamisen taidosta kirjasta Sagan iskee! Tilaa omasi Premiumsportista.

Tilaa nyt!

- Outi Hytönen