Nastalenkkaritesti alkaa: Nastalenkkarit sopivat myös polkujuoksuun

Polkujuoksiin sopivat nastalenkkarivalikoiman kevyemmät mallit.

Polkujuoksiin sopivat nastalenkkarivalikoiman kevyemmät mallit.

Polkujuoksun suosio on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana. Pikkupoluilla juoksemista varten on kehitetty jo aiemmin nappulakenkiä ja maastokuvioituja lenkkareita. Nastalenkkarit ovat myös hyvä vaihtoehto metsäpoluille.

-Suunnistajille nastapohjaiset kengät ovat tietysti tuttuja, mutta muuten polkujuoksijat eivät ole vielä täysin löytäneet nastallisia vaihtoehtoja, arvioi Sarvan edustaja Jyri Sistonen.

Kestävyysurheilu.fi:n testikaksikon arvioitavana on seitsemän nastalenkkarimallia: Icebug DTS Bugrip, Icebug Aurora Bugrip, Salomon Spikecross, Salomon SnowCross, Sarva Xero, Sarva D'vil ja Asics Gel-Fujisetsu GTX. Ensin tossut laitettiin jalkoihin maastoon pikkupoluille.

-Syyssateista märillä, liukkailla ja juurakkoisilla poluilla joistakin maastotossuista katoaa pito, jolloin nastalenkkarit ovat oiva vaihtoehto. Parhaan tuntuman maastopohjaan saa kevyellä, ohutpohjaisella lenkkarilla, jossa kannan ja kärjen korkeusero ei ole suuri, Sistonen sanoo.

Testin nastalenkkareista pienin korkeusero (4 mm) on Sarvan D'vilissä, joka on myös testin suunnistuskenkämäisin jalkine. Sillä saa maastoon erinomaisen tuntuman ja D'vil sopisi vaikkapa kisakengäksi polkujuoksuun.

Myös Sarvan toinen malli Sarva Xero on kevyt ja ketterä polkujuoksukengäksi. Samoin voi luonnehtia Icebugin testikengistä kevyempää mallia, Aurora Bugripiä, sekä Salomonin Spikecrossia. Näissä kolmessa mallissa on enemmän vaimennusta kuin D'vilissä, mutta ne ovat silti edelleen hyvin kepeitä.

Testin muissa kengissä vaimennusta on vielä pykälän verran enemmän ja tuntuma maastoon on paksumman pohjan vuoksi huonompi. Maastossa näitä malleja voisi käyttää pidemmillä vaellustyyppisillä lenkeillä. Kengät on kuitenkin suunniteltu ensisijaisesti talvijuoksuun, joten olisi epäoikeudenmukaista laittaa niitä paremmuusjärjestykseen polkujuoksun perusteella.

Vaikka muuten olisi tottunut juoksemaan hyvin vaimennetuilla lenkkareilla, voi polkujuoksuun valita kevyemmän kengän. Pehmeä juoksualusta ei aiheuta vammoja kovan asfaltin tapaan, ja hyvä tuntuma maastopohjaan on polkujuoksukengän tärkeä ominaisuus. Pito-ongelmia ei aiheuttanut pikkupoluilla mikään testin kengistä.

Myöhemmin luvassa on arvioi jokaisesta mallista erikseen talviolosuhteissa, sekä testikaksikon kenkävalinnat erilaisiin harjoituksiin.

-Outi Ojanen