Paavo Nurmesta uusi elämäkerta: Mies josta tehtiin patsas

Kalle Virtapohja: Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö. Docendo 2017.

Kalle Virtapohja: Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö. Docendo 2017.

Paavo Nurmi kuuluu niihin myyttisiin kansallishahmoihin, joista jokainen sukupolvi tekee uusia teoksia ja tulkintoja.

 Toimittaja-tietokirjailija Kalle Virtapohja on perehtynyt Nurmeen liittyviin arkistomateriaaleihin ja koonnut mittavan elämäkertateoksen Mies josta tehtiin patsas. Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö (Docendo 2017). Se ilmestyi kesäkuussa, jolloin Nurmen syntymästä tuli kuluneeksi 120 vuotta.

Hauskasti tiivistetyn käsityksen Nurmen elämästä saa jo sisällysluettelon perusteella. Näin elämä alkoi: Lapsuus, Tulirokko riehui Turussa, Isän kuolema, Hannes Kolehmainen nousee esikuvaksi. Seuraavat nousu huipulle, ennätykset, kilpailumatkat. Nurmen ura päättyi nihkeään tunnelmaan, kun hänet asetettiin kansainväliseen kilpailukieltoon ammattilaisuussyytösten vuoksi. Tätä vaihetta Virtapohja käsittelee neutraalisti, kantaa ottamatta. Juoksu-uransa jälkeen Nurmesta tuli menestyksekäs liikemies rakennusalalla.

Mies josta tehtiin patsas toistaa monia Paavo Nurmeen liittyviä mielikuvia ja tuttua kertomusta suurjuoksijasta. Uutena puolena tai vähintäänkin aiempaa laajemmin Virtapohja kertoo Nurmen toiminnasta valmentajana juoksu-uran jälkeen. Nurmi urheili aikana, jolloin valmennustietous otti alkuaskeliaan ja niinpä Nurmikin sai pitkälti itse kehittää harjoitusmenetelmänsä. Valmentaja-aikanaan hän oli jo joistain asioista eri mieltä kuin itse urheillessaan, esimerkiksi runsas kävelylenkkeily oli hänen jälkiarvionsa mukaan ollut turhaa, juoksijan on juostava. Kuvaa Nurmesta täydentävät myös kirjeet, joita ei ole aiemmin julkaistu.

Virtapohja käy Nurmen elämän läpi järjestelmällisesti ja tarkasti. Kirjan loppuun on koottu liitteeksi kaikki Nurmen tekemät maailmanennätykset, joita kertyi uran aikana 20, sekä kaikki tiedossa olevat juostut kilpailut tuloksineen. Esipuheessa kirjailija kertoo käyttäneensä vuoden tekstin lyhentämiseen, mutta turhan pikkutarkkaa se on välillä lopullisessakin versiossa. Esimerkiksi Nurmen koulumenestystä käydään läpi arvosanojen kehitystä myöten ja myöhemmin luetellaan Nurmen rakennuttamista taloista asunnon ostaneiden nimiä.

MiesjostatehtiinpatsasPaavo Nurmen myyttinen hahmo on kiinnostanut taiteilijoita ja elämäkertureita vuosikymmenestä toiseen.

On kahdenlaisia urheilijaelämäkertoja. Toisissa päästään syvälle urheilijan mieleen, maailmaan ja elämään, toiset taas jäävät ulkokohtaisiksi numeroiden, vuosien ja saavutusten raportoinniksi. Virtapohjan teos ei suoraan istu kumpaankaan, mutta Nurmen juoksuvuosia kuvaavat osiot kallistuvat välillä kilpailujen luetteloinnin puolelle. Kokonaisuutena Nurmesta rakentuu tekstissä mielenkiintoinen ja arvoituksellinen hahmo. Sulkeutuneena ja itsepäisenä tyyppinä hänen mielenmaisemaansa ei ehkä olekaan helppo tunkeutua.

Kirjan lopussa Virtapohja esittelee eri taiteenlajien teoksia, joissa Paavo Nurmea on kuvattu. Myyttisen hahmon olemusta on tutkittu oopperassa, näytelmissä, elokuvassa ja kirjoissa. Maininnan luettelossa olisi ehdottomasti ansainnut Karo Hämäläisen romaani Yksin (WSOY 2015). Siinä romaanissa Paavo Nurmi on läsnä uskomattoman elävänä. Ehkä tarvitaankin taiteellisia keinoja, jotta Nurmen olemuksen voi tavoittaa voimakkaasti.

Valmentajuuden kuvauksen lisäksi Virtapohjan kirjan ehdoton ansio ovat runsaat esimerkit siitä, miten tunnettu, ihailtu, arvostettu ja kunnioitettu hahmo Nurmi on ollut maailmalla. Uusi teos on tarpeen, jotta Nurmi pysyy tunnettuna myös kotimaassaan.

- Outi Hytönen