Swixiltä uusi kisasauva – Swix Triac 4.0 Aero

Iivo Niskanen ja uudet Swix Triac 4.0 Aero -kisasauvat

Iivo Niskanen ja uudet Swix Triac 4.0 Aero -kisasauvat

(Kaupallinen yhteistyö - Brav Finland Oy) 
Vuonna 2010 alkanut Swix Triac -kehitystyö on pitänyt sisällään lukuisia innovaatioita, joiden avulla on voitettu satoja mestaruuksia ja mitaleita Olympia- ja MM-tasolla. Viimeisimmällä Triac 3.0 -sauvalla hiihdettiin mm. 56 mitalia vuoden 2018 Olympialaisissa ja yli 80 mitalia vuoden 2019 maastohiihdon ja ampumahiihdon MM -kisoissa. Nyt tuo työ on saavuttaa uuden, merkittävän virstanpylvään. Swix Triac 4.0 Aero on suurimpia uutuuksia, mitä hiihtosauvoissa on nähty 70 -luvulla tapahtuneen hiilikuitusauvoihin siirtymisen jälkeen.

Swix on markkinoiden ainoa valmistaja, joka valmistaa sauvat IPM (Internal Pressure Molding) - menetelmällä. Tämä menetelmä mahdollistaa ainutlaatuisen tasalaatuisuuden, painopisteen sijoittamisen mahdollisimman ylös ja ennen kaikkea sauvaputken muotoilun. Muotoilulla pystytään merkittävästi lisäämään laskennallista ympärysmittaa, jonka ansiosta sauva on jäykempi siirtäen voimaa tehokkaammin hiihtäjästä lumeen. Lisäksi voimantuottoa voidaan suunnata minimoiden esim. sivulle työnnön aikana tapahtuvan taipuman aiheuttama voimahävikki. Muotoilu tarjoaa myös mahdollisuuksia sauvan aerodynamiikan suhteen.

parmakoski aeroKrista Pärmäkoski ja uudet Swix Triac 4.0 Aero -kisasauvat

Uudessa Swix Triac 4.0 Aero -sauvassa putken muotoilun mahdollisuudet on viety äärimmilleen. Suunnittelun pohjana on käytetty päivitettyä huippuhiihdon lajianalyysiä, joka ottaa huomioon kasvaneet vauhdit ja mm. tasatyönnön korostumisen perinteisen hiihdossa. Tämän jälkeen eri muotovaihtoehtoja on simuloitu virtuaalisesti ja tästä työstä syntyneet ideat on viety testattavaksi laboratorio-olosuhteisiin, testipenkkeihin, tuulitunnelitesteihin (NTNU, Trondheim) ja lopulta maailmancupladuille. Kaudella 19-20 sauvan prototyypeillä hiihtivät jo kilpaa MC-voittajat Alexander Bolshunov & Johannes Thignes Bö. Uuden sauvan kehitystyössä ovat olleet aktiivisesti mukana myös suomalaistähdet Krista Pärmäkoski & Iivo Niskanen testaten sauvan kehitysversioita harjoittelussaan.

Kaiken edellä mainitun tuloksena on syntynyt uusi, Swix Triac 4.0 Aero -sauva. Uusi sauva on 15% jäykempi kuin edeltäjänsä, maailman menestynein hiihtosauva Swix Triac 3.0 ja jopa 20% pienempi ilmanvastukseltaan kuin yleisesti käytetyt pyöreät sauvaputket. Sauvaputken ominaisuudet yhdistettynä yksilöitävään TCS hihna-/ kahvajärjestelmään ja olosuhteiden mukaan sekunneissa sommanvaihdon mahdollistavaan TBS sompajärjestelmään, tarjoaa huippuhiihtäjille selvän edun kilpailijoihin nähden.

Triac Aero 4.0 Poles 49317Swix Triac Aero 4.0

Swix Triac 4.0 Aero -sauvat ovat saatavilla Swix PRO -jälleenmyyjiltä 14.10.2020 alkaen hintaan 400 € / pr.

Lisätietoja: www.swixsport.com