Testissä Garmin Forerunner 630

Palautumisaika on 0 tuntia, joten kauluspaita pois ja lenkille! Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Palautumisaika on 0 tuntia, joten kauluspaita pois ja lenkille! Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Käyttökokemuksia Garminin älykellosta.

Huom! Juttu on perusteellinen. Jos haluat katsoa vain tiivistetymmän yhteenvedon kokemuksistani, rullaa suoraan jutun loppuun.

Kestävyysliikkujahan ei hanki uutta sykemittaria, jos vanha toimiva näyttää sykkeen ja matkan. Laitteen hitautta tai sen tarjoamaa vähäistä tiedon määrää ei ymmärrä, jos ei tiedä paremmasta. Uuden mittarin hankittua liikkuja miettii väkisinkin sitä, miksei ostopäätöstä voinut tehdä jo pari vuotta aiemmin.

Edellinen mittarini vuodelta 2012 palveli erinomaisesti, kunnes se eräänä päivänä lakkasi toimimasta. Edessä oli siirtyminen epämukavuusalueelle, sillä kaikkeen uuteen tekniikkaan perehtyminen on sitä minulle. Tosin saadessani käteeni uuden Garmin Forerunner 630:n ja juostuani sillä kaksi treeniä, ihmettelin suuresti sitä miten jaksoin edellistä käyttää. Uudessa laitteessa GPS-signaali löytyy aikaisemman 1-2 minuutin sijaan aina 10 sekunnissa. Jo pelkästään ulkona seisoskelun loppuminen oli juhlaa. Nopean paikannussignaalin lisäksi laite tarjoaa muutakin mielenkiintoista. Alla lisää tietoa:

Näyttö ja akku

Garmin Forerunner 630:ssä on kosketusnäyttö, joka on allekirjoittaneelle jotain uutta kellojen maailmassa. Näyttö toimii myös erinomaisesti joskin se vaatii hetken aikaa opettelua, sillä näytöistä toiseen siirtyminen ei tapahdu samalla tavalla kuin älypuhelimissa. Ensimmäiset päivät menevät ihmetellessä, miten näytön saa pyörimään oikeaan suuntaan, mutta pienen harjaantumisen jälkeen ongelmia ei ole. Laitteen valikot ovat myös selkeitä eikä yksittäistä toimintoa tarvitse etsiä kauaa. Näyttöä on voi helposti katsella vauhdistakin ja laitteen taustavalo on riittävän kirkas synkimmillekin keleille. Lisäksi kello on todella kevyt, mutta silti niin tyylikäs, että sitä voi pitää kädessä liikunnan ulkopuolellakin.

Aikaisemmassa omistamassani laitteessa akun kesto oli joitakin päiviä, loppuvaiheessa pari päivää. Sen vuoksi on käsittämätöntä, miksei uutta kelloa kannata ladata “juuri koskaan“. En ole akun kestoa mitannut, mutta valmistaja ilmoittaa sen kestävän 17 tuntia ajanottotilassa ja 8 viikkoa kellotilassa. Pientä kritiikkiä laite saa akun lautauksen määrää osoittavasta palkista. Palkki saattaa silmämääräisesti arvioituna näyttää, että kellon akussa on 50% virtaa, mutta todellisuudessa laite voi hyytyä yllättävän pian, varsinkin kylmässä säässä käytettäessä. Siispä ennen tärkeitä treenejä tai kisoja laite kannattaa ladata täyteen, lataaminen on nopea prosessi.

Forerunner630

Sykkeenmittaus ja sykevyö

Laitteen sykevyö on helppo kiinnittää, eikä se tunnu epämukavalta juoksun aikana. Tosin alkuun esiintyi myös pieniä ongelmia. Sykevyön mukana tullut patteri ei jostain syystä toiminut. Jos kotoa löytyy erittäin pieni ruuvimeisseli on pari euroa maksavan ja kaikissa isommissa marketeissa myytävän litiumpariston vaihtaminen on erittäin helppoa.

Omalla kohdallani laitteen käyttönotto oli erittäin vaikea, kun sykkeen puuttumista ihmetellessä ei tiennyt etsiäkö vikaa kellosta, sykevyöstä, miehestä vai miehen sydämestä. Todennäköisesti tuossa tilanteessa kyse oli vain tuotteen mukana saapuneen pariston maaantaikappaleesta, eikä valmistajan ongelmasta.

Sykevyö tuntuu myös kuluttavan paristoa nopeaan tahtiin. Sinänsä asia ei ole huono, sillä kuten todettu, pariston vaihto on yksinkertaista. Aktiivisen liikkujan on vain asennoiduttava siihen, että paristo tulee vaihtaa tavallista useammin. 

Forerunner 630 on ensimmäinen sykemittari, joka näyttää sykkeeni treenissä aina oikein. Se ei tuo näyttöön koskaan ihmeellisiä lukuja, jotka olivat tuttuja aikaisemmilta ajoita. Tosin ortostaattista sykettä mitatessani vyö menetti välillä yhteytensä sydämeeni, vaikka vyö olikin kasteltu. Treenin aikana vastaavaa ei ole tapahtunut.

Analytiikka

Garmin Forerunner 630 mittaa harjoituksessa suorituksen aikaisen kuntotilan, arvioi palautumista, mittaa askeltiheyttä, -pituutta ja sen tasapainoa. Näiden tietojen hyödyntäminen omassa harjoittelussa vaatii paneutumista, mutta tämä paneutuminen palkitaan. Harjoittelun laatua voi parantaa kuka tahansa, kunhan pitää kokonaisuuden hallinnassa eikä jumiudu pelkkiin yksityiskohtiin. Sitä paitsi oman kehittymisen seuranta on hauskaa puuhaa.

Oma harjoitteluni on laitteen testausaikana koostunut vain muutamasta yksittäisestä kovasta harjoituksesta ja muuten kevyemmästä lenkkeilystä. Olin skeptinen sen suhteen, että laite osaisi arvioida aikani viiden tai kymmenen kilometrin juoksussa. Kaikesta huolimatta kellon antamat ennustukset ovat pelottavan lähellä niitä aikoja, joihin uskoisin tällä hetkellä pystyväni kyseisillä matkoilla.
Laite mittaa myös erikseen pyytämättä aktiivisuutta ja päivän aikana otettuja askeleita. Omaa energiankulutusta voi siis seurata Garmn Connectista taannehtivastikin, vaikka asia ei juuri nyt kiinnostaisikaan.

Forerunner 630 ei tarvitse GPS-signaalia mitatakseen matkaa, joten kello tallentaa matkan vaikka juoksisi sisätiloissa matolla. Tosin juoksumaton ja kellon antama tieto poikkesi muutaman sata metriä matolla juostun 15 kilometrin aikana. Vaikea on sanoa kumpi näytti oikein, mutta takuuvarmasti Forerunner antaa ainakin osapuilleen oikean matkan, jolloin liikkuja voi seurata kokonaisuudessa kerättyjä kilometrejä ilman, että juoksumatolla juostuja kilometrejä pitäisi muistella erikseen tai kirjoittaa paperille.

Forerunner630 2

Forerunner 630 ja verkko

Takavuosien mittareihin tottuneelle Garmin 630:sta löytyy yksi käsittämätön ominaisuus: langaton yhteys. Lyhyen asennuksen jälkeen laite ottaa automaattisesti wlanin kautta yhteyden ja lähettää harjoitustietoni Garmin Connect –verkkopalveluun. Käytännössä tiedot ovat siis koneella jo ennen kuin olen lenkin päätteeksi itse kotona, sillä verkon kantavuusalue ulottuu viidennestä kerroksesta aina pihalle saakka.

GarminConnectissa omat tietonsa voi halutessaan julkistaa vaikka koko maailmalle, jolloin tiedot ovat muidenkin katseltavissa hyvin pian treenin jälkeen. Garmin Connectin käyttöliittymässä olisi mielestäni vielä parannettavaa, mutta kaikki kellon tallentama tieto löytyy verkkopalvelusta. Kuljettu reitti on myös näkyvissä Garmin Connectissa Googlen kartan päälle maalattuna.

Puhelimen kautta kelloon saa liitettyä tiedot vaikkapa omista kalenterimerkinnöistä tai saapuvista sähköposteista. Tosin lenkkipolulle omaa stressaavaa työuraansa pakenevalle kestävyysliikkujalle tämän toiminnon käyttöönottoa en suosittele.

Lajit

Laite on suunnattu erityisesti juoksuharjoitteluun, mutta Forerunner 630 toimii riittävän hyvin myös satunnaisilla hiihtolenkeillä. Suunnistajat saavat oman reittinsä analysoitavaksi myös helposti. Garmin Connectista ladatun GPS-reitin yhdistäminen skannattuun sunnistuskarttaan onnistuu nopeasti QuickRoute-sovelluksen avulla. Reitti on käytännössä katsoen juuri niin tarkka kuin radan edennyt suunnistajakin.

Muissa lajeissa kelloa käyttävän kannattaa kuitenkin tarkasti määrittää omat urheilulajit kelloon ennen harjoittelua. Laitteen analytiikka voi olla ihmeissään, miksi maanantaina voi edetä 4.30/km –vauhtia sykkeellä 130, mutta torstaina vauhti on 6.00/km ja syke 160. Sille pitää kertoa, että jälkimmäisessä on kyse suunnistuksesta. Juuri samantyyppisestä kömmähdyksestä johtuen Garmin kertoo 1000 metrin ennätykseni olevan 2 min 25 sek. Ei tainnut kello tietää, että ennätys syntyi Ahopäältä Kiilopään tunturikeskukseen laskiessa ja jalassa olivat Fischerit. Nämäkin käyttäjän erehdykset on tosin mahdollista kumota tyhjentämällä tiedot tai palauttamalla aikaisempi ennätys voimaan.

Yhteenveto

Mitä Garmin Forerunner 630:stä pitäisi sitten ajatella? Kuten aiemmin tuli ilmi, allekirjoittaneella on edellinen kokemus vuonna 2011 hankitusta laitteesta. Myynnissä oleviin muihin laitteisiin vertaaminen on siis mahdotonta, mutta nykyisen teknologisen kehityksen tahdilla voin vilpittömästi suositella uuden sykemittarin hankkimista noin 2-3 vuoden välein.

Harvoin ja täysin epäsäännöllisesti kuntoileville ihmisille Garmin Forerunner 630 on yli 400 euron arvoisena ehkä liian tyyris hankinta, mutta jos liikkuu yli kolme kertaa viikossa, kannattaa laitteeseen pistää hieman minimiä enemmän rahaa. Forerunner 630:n antaman datan määrä on niin suunnaton, että omaa itseään pääsee tutkimaan monin uusin tavoin. Valtavasta datasta huolimatta laite on helppokäyttöinen: sen opettelu ei vie kohtuuttomasti aikaa ja etenkin lenkille lähdöstä on tehty helppoa. Kehityskohteita laitteessa riittää vielä, mutta eihän urheilijakaan koskaan tule valmiiksi.

Lenkille lähtö on huomattavasti mukavampaa kun sateellittisignaalia ei käytännössä tarvitse odottaa ollenkaan, eikä laitteen tietoja tarvitse purkaa manuaalisesti mihinkään, vaan ne odottavat sinua koneella tullessasi suihkusta ja ruokapöydästä.

Moni liikkuja ajattelee, että kahden minuutin signaalin odottelu pakkasessa ja tiedonsiirtokaapelin etsiminen huushollin pölyisistä nurkista pari kertaa viikossa on välttämätön pieni murhe, joka kuuluu luonnollisena osana muuten hienon kestävyysliikunnan maailmaan. Vapautuminen näistä velvollisuuksista tekee lenkille ja lähdön ja sieltä palaamisen niin mukavaksi, että tekisi melkein mieli puhua paheesta.

-Juho-Veikko Hytönen

Garmin Forerunner 630 pähkinänkuoressa:

  • Löytää sateelliitin erittäin nopeasti
  • Laitteen käytettävyys helppo. Kosketusnäyttö vaatii pientä harjaantumista.
  • Akku kestää kauan, mutta laitteen virtapalkki voi näyttää todellista suurempaa lukua. Lataus ei kestä kauan.
  • Sykevyö on mukava päällä. Paristo kuluu nopeasti, mutta se on helppo vaihtaa.
  • Monipuolinen analytiikka. Ennustaa hyvin omia juoksutuloksia.
  • Langaton yhteys säästää aikaa ja hermoja. Tiedot menevät suoraan verkkoon.
  • Suunnattu juoksuharjoitteluun, mutta toimii myös hiihtolenkeillä. Suunnistajat saavat reittinsä helposti skannatulle kartalle. 
  • Jos sinulla on yli kolme vuotta vanha mittari, kannattaa ostaa uusi. Garmin Forerunner 630 on hyvä vaihtoehto niille, jotka juoksevat vähintään 3 kertaa viikossa ja haluavat oppia kehostaan ja harjoittelustaan uutta.

Lisää tietoa Forerunner 630:n teknisistä tiedosta ja ominaisuuksista valmistajan sivuilla.