Testissä maailman suurin maastopyöräilytapahtuma Birkebeinerrittet

Sää koetteli osallistujia ja tekniikkaa. Kuva: Geir Olsen

Sää koetteli osallistujia ja tekniikkaa. Kuva: Geir Olsen

Maailman suurimman maastopyöräilytapahtuman Birkebeinerrittetin 17 000 starttipaikka myydään loppuun parissa minuutissa. Hevoskuuri.fi sai tilaisuuden tutustua pari viikkoa sitten ajetun tapahtuman suosion salaisuuksiin.


Norjan Renasta Lillehammeriin ajettava Birkebeinerritten on suomalaisille melko tuntematon tapahtuma, sillä tänä vuonna suomalaisia oli mukana vain viisi. "Isoveli" Birkebeinerrennet on suomalaisille varmasti tutumpi ainakin hiihdon ystäville ainakin jos olet lukenut Hevoskuurin jutun viime maaliskuulta. "Birken"-perheeseen kuuluu lisäksi Birkebeinerlöpet, joka on puolimaratonin mittainen maastojuoksutapahtuma, jossa osallistujia on oin 9000. Lisäksi järjestävät lanseerasivat viime vuonna maantiepyöräilytapahtuman, jonka kiinnostus ei kuitenkaan ole toistaiseksi tyydyttänyt järjestäjiä.

Birkebeinerrittet starttaa Renasta ja maali Håkons Hallilla, olympialaisista tutulla jäähallilla Lillehammerissa. 94 kilometriä pitkä reitti on teknisesti helppo, jopa helpompi kuin Ruotsin Cykelvasan tai Jämi84 – MTB. Haastetta matkalle tuo kuitenkin 1493 nousumetriä ja kokemattomalla maastopyöräilijällä hurjan tuntuiset alamäet. Reitiltä löytyi kuitenkin noin 500 metrin pituinen kivikkoinen ylämäki, joka talutettiin taaemmissa lähtöryhmissä.

Suosio räjähtänyt viime vuosina

Ensimmäinen Birkebeinerrittet ajattiin vuonna 1993. Heti ensimmäinen tapahtuma löi läpi. Reitti oli tuolloin huomattavasti nykyistä teknisempi. Vuosien saatossa teknisyys on vähentynyt ja reittiä suunniteltu uudestaan massojen ehdoilla osallistujamäärien kasvaessa.

- Ehkä noin seitsemän vuotta sitten tapahtuman suosio nousi uudelle tasolle, kun tapahtuma alettiin myymään hetkessä loppuun, kertoo Birkebeinerrittetin toimitusjohtaja Tone Lie.

Ulkoilmalajit ovat olleet Norjassa aina suosittuja, mutta Norjassa on syntynyt kuntoiluilmiö, erityisesti yritysjohtajien parissa.

- Yritysjohtajat ovat ymmärtäneet hyvän kunnon merkityksen työteholle ja kokonaishyvinvoinnille ja heidän on oltava esimerkkinä muille työntekijöille. Parin vuoden takaisen markkinatutkimuksen perusteella Birkebeiner-tapahtumien osallistujien tulotaso on korkeampi kuin golfin harrastajien keskuudessa, kertoo ulkomaan markkinoinnista vastaava Jean-Francois Gehin.

Jos ennen Norjan yritysjohtajien piirissä oli statuskysymys minkälaisen auton omistaa tai mikä on tasoitus golfissa, niin tätä nykyä on tärkeämpää minkälainen maastopyörä löytyy autotallista, kuinka monta suksiparia omistaa tai kuinka paljon Birkebeiner-tapahtumissa menee aikaa.

Yritysjohtajat ovat tuoneet mukanaan tapahtumiin myös työntekijät. Esimerkiksi pääyhteistyökumppani Volkswagenilta tapahtumassa oli lähes 100 pyöräilijää.

Birken on mahdollista kaikille

2013-08-30-09.19.03Tämä kaveri oli varmasti perjantain FredagBirkenin onnellisin maalissa. Kuva: Geir Olsen

Birkebeinerrittetin toimitusjohtaja Tone Lie haluaa korostaa, että pyöräily on loistava kuntoilumuoto erityisesti jalkovaivoista ja ylipainosta kärsiville eikä välinepuoli ole hiihdon tapaan niin ratkaiseva. Ja Birkebeinerittet on sopivan kokoinen haaste kaikille.

Lie nostaa esimerkin perjantaisesta FredagsBirkenistä, joka pyöräillään perjantaina samalla reitillä, mutta rennommassa hengessä "vain" 5000 osallistujan voimin.

- Meillä oli mukana herrasmies, joka aloitti kuntoilun tammikuussa, lähtöpainon ollessa 186 kiloa. Aluksi hän pystyi vain kävelemään 15 minuutin pätkiä juoksumatolla. Hän pudotti kuitenkin painoa 70 kiloa ja pyöräili eilen FredagBirkenin läpi. Ja tämä oli vasta hänen kolmas pyöräilykertansa vuoden aikana! Hän on loistava esimerkki kaikille, sanoo Lie.

Herrasmies oli ollut maalissa aivan hurmiossa ja soittanut vielä lauantaina Lielle: "Kuule, olin eilen niin onnesta sekaisin, että en muista kiitinkö sinua. Kiitos!"

Yhteistyökumppaneita ei tarvitse etsiä

20130831-BIRKEN-0646Pyörä poikineen. Kuva: Geir Olsen

Birkebeinerrittet ja Birkebeinerrennet operoivat tällä hetkellä eri yhtiöinä vaikka yhteistyö on syvää. tapahtumilla on yhteensä noin 20 työntekijää ja tapahtumien aikaan mukana on noin 3000 vapaaehtoista.
Hurjat osallistujamäärät takaavat sen, että yhteistyökumppaneista ei ole pulaa.

- Yhteistyökumppaneita ei tarvitse etsiä vaan he tulevat meidän luoksemme. Noin 12 miljoonan liikevaihdosta suunnilleen 20 prosenttia tulee yhteistyökumppanuuksista, kertoo Lie.

Jotain potentiaalista kertoo se, että jos 17 000 osallistujalla on varovaisesti arvioiden keskimäärin noin 1500 euron arvoinen maastopyörän, niin pyörien yhteisarvo on noin 25 miljoonaa euroa. Birkebeinerrittetin pääyhteistyökemppani on Scott, mutta Håkons Hallin messuosastolla kaikilla pyörämerkeillä oli mahdollisuus olla esillä.

Kokemuksia matkalta

Seurue jossa allekirjoittanut sai olla mukana, majoittui Elverumiin, noin puolen tunnin ajomatkan päähän starttipaikka Renasta. Ensimmäiset lähdöt olivat kello 7:00 aamulla, mutta ruuhkia ei ollut. Suurin osa tulee Renaan bussikuljetuksella Lillehammerista.

Lähdöt tapahtuvat noin kahden sadan pyöräilijän aalloissa. Lähtö jännitti eniten turvallisuuden takia, miten käy kun 200 innokasta lähtee samaan aikaan liikkeelle. Ruuhkia olikin noin reitin puoliväliin, kunnes lähtöryhmät olivat hajonneet muutaman hengen porukoiksi pitkin hienoja tunturimaisemia.

Huoltopisteet toimivat loistavasti. Vauhdista saa käteen pikkupulloja, banaania ja kakkua. Ja huoltopisteen jälkeen on isoja roskiksia, johon ei voi olla osumatta. Reitinvarrelle roskien heittämisestä saa 15 minuutin aikasakon!

20130831-BIRKEN-0795Viimeinen vauhdikas lasku. Kuva: Geir Olsen

Mitään negatiivista järjestelyistä on vaikea keksiä. Ainoastaan säätila aiheutti monelle harmaita hiuksia tai paremminkin ruskeita naamoja. Kovan sateen ja kuran takia monien vaihteisto meni jumiin ja hurjissa alamäet tutivat astetta hurjemmilta suojalasien ollessa ravassa. Jos lasit nosti sivuun, oli silmät hetkessä täynnä hiekkaa ja kuraa. Myös tuntureilla reitillä vapaana kulkevat lampaat aiheuttivat muutamia ylimääräisiä sydämen lyöntejä.

Maalissa pyörän sai vartioidulle alueelle parkkiin kätevästi. Tarjoilu maalissa oli erinomaista, kiitos yhteistyökumppanien. Suihkuihin oli jonoja, mutta se kuuluu asiaan.

20130831-BIRKEN-0238Kuvassa neljän olympiakullan mies. Kuva: Geir Olsen

Miksi lähteä Birkebeinerrittetiin?

Birkebeinerrittetiä voi suositella varauksetta. Lennot Osloon saa edullisesti ja Oslosta on vain parin tunnin ajomatkan Lillehammeriin tai Renaan. On oikeastaan ihme, että enempää suomalaisia ei ole löytänyt tapahtumaan. Reitti sopii loistavasti myös aloittelijoille, logistiikka toimii kuin junan vessa. Reitti kulkee osin upeissa tunturimaisemissa sekä koskien, lampien ja järvien viereltä. Ja onhan se 17 000 muuta osallistujaa ja loputon letka pitkin päivää kohti maalia näkemisen arvoinen tapaus.

- Birkebeinerrittetissä tapaat uusia ihmisiä, nuoria ja vanhoja, koet Norjan tunturimaastot ja tapahtuma on sopivan kokoinen haaste ja seikkailu kaikille, vastaa toimitusjohtaja Lie, kun häneltä kysyy miksi suomalaisten kannattaisi tulla mukaan.

Lisäksi on mainittava, että maailman kärkeä tavoitteleville nuorille Birkebeinerrittet olisi loistava tason mittari. Taso on kova ja laaja. Varovainen arvio on, että Birbeinerrennetin tapaan Norjasta lötyy noin 20 kertainen määrä itsesi tasoisia menijöitä Suomeen verrattuna.

Lukuja

Osallistujia: 17 000
Miehiä: 14 677
Naisia: 2323
Vanhin osallistuja: Eilif Grepstad, 81 vuotta
Vapaaehtoisia: 2900-3000
Tarjoilut: 15 000 litraa urheilujuomaa, 18 000 litraa vettä, 24 000 banaania, 500kg rusinoita, 65 000 keksiä, 20 000 pussia perunalastuja
Osallistumismaksu: noin 122 euroa
Palkintorahat:
1. 20 000 NOK
2. 17 000 NOK
3. 14 000 NOk
Lisäksi neljästä välikiristä kustakin 3000 NOK

Mukana ensi vuonna? Anyone?!

-Petri Ikävalko

Lue myös:
Tuotetestissä Birkebeinerrennet
Näin markkinoidaan Norjan suurinta massahiihtoa
Sundstedt: Birkebeinerrittet

Katso video: