Testissä Reykjavikin ja Tórshavnin puolimaratonit

Kuva Reykjavikin maratonin reitin varrelta. Kuva: Eva Björk Ægisdóttir

Kuva Reykjavikin maratonin reitin varrelta. Kuva: Eva Björk Ægisdóttir

Hevoskuurin testijuoksija kävi tutustumassa Islannin ja Färsaarten maratonkulttuuriin.

Hevoskuurin testijuoksija on Uudellamaalla asuva 39 – vuotias äiti-ihminen, joka omaa suunistustaustan, mutta on erinäisten jalkaongelmien vuoksi siirtynyt harrastamaan enimmäkseen juoksua (lue: hiihtää, voimailee ja pyöräilee omaksi ilokseen, mutta ei kilpaile ko. lajeissa). Valmentajakin löytyy ja muutamia pyttyjä ilmestyy hyllyn reunalle joka vuosi, mutta tilastokärkeä ei hätyytellä, ja suurin nautinto syntyy uusista kokemuksista, kun ei ihan joka kerta se oma ennätyskään parane. Juoksukilpailuja on tullut koluttua kaksikymmenvuotisen juoksutaipaleen aikana monenlaisia ja perspektiiviä on ainakin omiksi ja lähipiirin tarpeiksi. Siksipä kai Hevoskuurikin pyysi allekirjoittanutta raportoimaan muutamista tämän syksyn tapahtumista.

Testijuoksija valitsi jo alkuvuodesta muutamat mielenkiintoiset tapahtumat kalenteriinsa pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta tarjonnasta tavoitteena yhdistää matkailu, perhelomailu ja juokseminen. Koska testijuoksija inhoaa talvea, eikä sen vuoksi ole koskaan alkukaudesta juuri minkäänlaisessa kunnossa, on kalenteri aina jokseenkin syksypainotteinen. Toki kisoja juostaan alkukaudellakin, mutta isoimmat lataukset ja odotukset kohdistuvat aina vuoden toiseen puoliskoon.

Reykjavikin puolimaraton

Reykjavikin puolimaraton tuli valittua kalenteriin vain ja ainoastaan siitä syystä, että Islannissa nyt sattuu asumaan opiskeluaikainen ystävä, jonka luona tulee vierailtua säännöllisen epäsäännöllisesti. Edellisestä vierailusta oli jo aikaa, ja nyt sopi passata visiitti maratontapahtuman tienoille. Maratonin yhteydessä juostaan myös puolimaraton, kummatkin yhtenä lenkkinä ja testijuoksija valitsi tällä kertaa juostavaksi puolikkaan. Kummankin lähtö tapahtui samaan aikaan kaupungin ytimestä ja testijuoksijalle mieluisasti aamulla klo 8:30. Ehtii nimittäin sitten tekemään päivän aikana jotakin muutakin, eikä koko päivä mene joko kisaa odotellessa tai siitä toipuessa. Lisäksi rivakka maratoonari ehtii hotelliin suihkuun ja luovuttamaan huoneenkin vielä, jos aikoo samana päivänä poistua. Edeltävän päivän expossa pystyy kivasti nostattelemaan tunnelmia ja tekemään hankintoja, jos oli joko fiilistä tai varusteita vailla. Allekirjoittanut kävi ainoastaan numeron noutamassa.

Järjestelyt lähtöalueella kaupungin ydinkseskustassa olivat sujuvia, tunnelma leppoisa ja bajamajoja riittävästi. Mukana oli runsaasti amerikkalaisia juoksijoita, varmastikin siitä syystä, että lentoyhteydet saarelle ovat Pohjois-Amerikasta erinomaiset. Mutta myös suomalaisia oli paljon mukana, testijuoksija bongasi mm suunnistaja Eija Koskivaaran lähtöalueelta. Lähdössä ei ollut tungosta, vaikka lähtöviivalla meitä oli seitsemisen tuhatta. Juoksemaan pääsi hyvin heti lähtöpaukusta ja kadulla riitti leveyttä. Reitti oli melko tasainen, kauniita maisemia myötäilevä ja sisälsi vähän käännöksiä ja mutkia. Reitin varrelta löytyi kannustusta aikaisesta aamuhetkestä huolimatta. Ainoa ehkä yllättäväkin seikka oli se, ettei juoma-asemista ollut varoituskylttejä ja tällä allekirjoittaneenkin vauhdilla meinasi juosta yhdestä ohi. Tarjonta oli perinteinen, mutta riittävä.

Juoksureitti on altis tuulelle ja tuuliolosuhteet ovat tämän kisan kenties haastavin tekijä niin pukeutumisen kuin reitin rankkuuden kannalta. Jos tuulee mereltä, voi reitti olla sivu- tai vastatuulen takia todella raskas ja myös todella kylmä. Testijuoksija huomauttaa Islantia tuntemattomille, että saarella on keskimäärin aina 10 astetta lämmintä ja todennäköisesti ainakin pilvistä, jos ei aivan sateista. Testijuoksijaa onnisti siinä mielessä, että aamulämpötila oli + 8 astetta, taivaalta satoi alas hentoa usvaa, mutta tuuliolosuhteet olivat erinomaiset, sää oli melkeinpä tyyni. Testijuoksija ei itse lukeudu lämpimiin ilmanaloihin halajaviin ihmisiin ja siksi sää tuntuikin lähes täydelliseltä. Testijuoksija taputteli kilpailussa kauden parhaansa ja oli tyytyväinen omaan vauhdinjakoonsa. Kilpailun jälkeen on mukavaa päästä saaren lämpimiin ulkoilma-altaisiin köllöttelemään ja tekemään esimerkiksi taxfree ostoksia ulkoilu- ja urheiluvaatteita myyvässä 66 North outletissa.

Kilpailu sopii mielestäni kohtalaisen tasaisesta reitistä ja viileästä säästä pitävälle juoksijalle, joka on kyllästynyt Tukholman, Berliinin tai muihin Pohjois-Euroopan tunnettuihin massamaratoneihin ja haluaa kokea erilaisen, sympaattisen kaupunkimaratonin. Perheen ei juoksevat jäsenet viihtyvät mainiosti esimerkiksi pulikoimassa Sinisessä Laguunissa, ostoksilla Reykjavikin ostoskadulla tai vaikkapa päivän autoreissulla geysiriä ihmettelemässä. Pakettimatkoja maratonille ei ole tarjolla, mutta normaaleilla googlaustaidoilla ja keskimääräisellä englanninkielen taidolla pärjää loistavasti. Säästöpossua täytyy muistaa ruokkia enemmän tai vähemmän matkan pituudesta riippuen: Reykjavik ei ole matkakohteiden halvimpia.

Tórshavnin puolimaraton, Färsaaret, Tanska

TorshavnmaratonTórshavnin maratonin lähtö: Kuva: Torshavn maratonReykjavikin puolimaratonin ja muutaman päivän kyläilyn jälkeen testijuoksijan ja perheen myöhäistetty kesälomamatka jatkui Keflavikin kentältä reilun tunnin lentomatkalla Tanskalle kuuluville Färsaarille, joilla asuu yhteensä Järvenpään kokoisen pikkukaupungin verran, eli noin 40 000 asukasta. Färsaaret on Ahvenanmaan kaltainen itsehallintoalue, jolla on oma lippu, oma postimerkki ja myös omat seteliraha, Färsaarten kruunu. Nimensä mukaisesti Färsaaret ovat ryhmä saaria, joita yhdistävät toisiinsa sillat, merenalaiset maantietunnelit tai lauttaliikenne.

Testijuoksijaa oli aina kiinnostanut tuo läntti Atlantilla jossakin Islannin, Ison-Britannian ja Norjan välimaastossa ja tänä vuonna oli vuoro tehdä tästä haaveesta totta. Testijuoksijan puoliso, joka ei omista lenkkitossuja kyllä epäili, että mitä moisilla pikkuruisilla saarilla mahtaa voida tehdä kaikki ne neljä päivää, joille olin majoituksen varannut.

Testijuoksija voi suositella Färsaaria kaikille, jotka rakastavat jylhää ja kaunista Tunturi-Lappia tai muita sen omaisia maisemia. Kuten ei Islannissa, ei myöskään Färsaarilla kasva puita juuri lainkaan. Mutta siinä missä Islantia leimaavat laajat laava- tai niittytasangot ja niiden välissä vuoret, on Färsaarten luonto jylhempää ja korkeuseroja paljon. Luonnon purot virtaavat alas kauniina pitkin mereen päättyviä vuoren rinteitä ja niin jyrkkää rinnettä ei olekaan, ettei sieltä katseella lammasta tavoittaisi. Asutusta on harvassa ja luonto hyvin kaunista. Testijuoksijaa harmittaa eniten, ettei perhematkailun nimissä päässyt vaeltelemaan noille mahtaville aluelle. Jos joskus tuonne matkustan uudelleen, se tulee olemaan loppusyksyn tai alkutalven peruskuntokaudella, jolloin harjoitusmäärään on haettava motivaatiota esimerkiksi erityyppisestä maastosta.

Torshavnin maraton ja puolimaraton järjestetään samana päivänä ja molemmat starttaavat samaan aikaan. Kilpailijoita on noin 200-300, joista suurin osa paikallisia, mutta mukana on myös muita testijuoksijan kaltaisia juoksuelämyksiä halajavia kansainvälisiä kilpailijoita. Suomalaisia tapahtumassa oli kaikkiaan kaksi kappaletta. Testijuoksija ehti jo luulla ennen kisaa ilmoittautuneiden listaa lukiessaan, että pääsee viivalle Justyna Kovalczykin kanssa, mutta kilpasisko osoittautui puolalaiseksi hiihtäjättären 4 vuotiaaksi täysnimikaimaksi. Kovaa meni sekin. Kilpailukeskus sijaitsee paikallisessa ostoskeskuksessa, jossa mahtuu hyvin pitämään sadetta, kun sellainen sattuu kohdalle. Paikallinen lämpötila on vuoden ympäri oin 10 astetta ja kokemukseen perustuen Fäsaarilla sataa joka päivä. Mutta siinä missä suomalainen sadepäivä on sadepäivä aamusta usein iltaan asti, on tyypillistä, että Färsaarilla sade kestää noin 5-15 minuuttia, jonka jälkeen aurinko voi paistaa täydeltä terältä seuraavat 15 minuuttia. Tätä oli testijuoksija hyvin vaikea uskoa erilaisilta turistisaiteilta etukäteen luettuna, mutta experimentaalisesti koettua täytyy todeta, että näin se vain tottavie on. Samoin kuin Islannissa, myös Torshavnissa tuuliolosuhteet voivat tehdä reitistä hyvin haastavan.

Tänä vuonna kilpailun startti oli klo 13:00, mutta edetävänä vuonna se oli ollut klo 9:00. Testijuoksija ei liiemmin välittänyt kisa-aamun kärvistelystä, mutta koska Suomessa tähän on totuttu, niin siinähän se meni. Testijuoksija oli ehtinyt tutustua puolimaratonin reittiin jo ennakkoon. Osittain jalan ja osittain autoillen. Tiedossa oli reitti, jossa alussa juostiin 5 km lenkki, sen jälkeen yhteensä noin 10 km edestakainen osuus ja lopussa alkulenkin loppupää maaliin. Rata asvalttitietä, käännöksiä vähän ja korkeuseroa paljon. Koska ruuhkaa ei ollut ja testijuoksija koki olevansa voimiensa tunnossa edellisviikonlopun kauden parhaastaan, tuli alun 7 km otettua turhan lujaa, mikä kostautui kilpailun lopussa siten, että palkintona olleet Atlantic Airwaysin lentoliput kuitattiin nenän edestä. Ja sekös testijuoksijaa harmitti. Palkintoja tavoitteleville tarjolla on siis riittävän kiinnostava täky.

Testijuoksijaa harmitti myös mukamas suljetut kadut, joilla kuitenkin kulki autoja. Varsinaisia vaaratilanteita testijuoksija ei nähnyt, eikä omalle kohdalle sattunut, mutta tiettyä huolta mieleen nousi, kun huomasi paikallisten kurvailevan kisareitillä kaikista kylteistä ja poliisinkin kiertelystä huolimatta. Puolimaratonin reitti Tórshavnissa on korkeuseroiltaan kenties raskain asvaltilla juostava puolimaraton, jonka olen koskaan juossut. Juuri nyt ei muistu mieleen mitään lähellekään samanlaista Suomessa, mutta perspektiiviä antaa varmasti se, että Aitoo trail maastopuolimaraton tuntui tämän suorituksen jälkeen helpolta, vaikka kisa juostaan poluilla ja maastossa. Illalla kisan jälkee testijuoksija osallistui myös bankettiin, jossa tarjolla oli hyvää ruokaa ja juomia jokaisen valinnan mukaisesti. Testijuoksijaa lämmitti erityisesti se, että paikalliset kisajärjestäjät kunnostautuivat banketissa toden teolla kuuntelemalla ja kyselemällä osallistujien kokemuksia sekä kehitysehdotuksia suurella sydämellä. Tapahtumaa halutaan aidosti kehittää ja sen tunnettavuutta maailmalla kasvattaa.

Torshavinin puolimaraton on ehdottomasti maisemiltaan ja kokonaiskokemukseltaan yksi parhaimpia kisamatkoja, minkä olen koskaan tehnyt. Erityisesti testijuoksijaa viehättää se, että huononilkkaisena reitin voi juosta kovaa ilman teippejä tai korkeavartisia suunnistustossuja ja silti niin keskellä lumoavaa luontoa. Testijuoksija suosittelee kohdetta erityisesti luontokokemuksista nauttivalle raskaista reiteistä pitävälle kestävyysjuoksijalle, joka haluaa jäädä esim kilpailun jälkeen vaeltamaan tai harjoittelemaan kohteeseen.

Ja juoksemista harrastamattomille voi vinkata, että kohteessa on paremmat shoppailumahdollisuudet kuin suomalaisessa pikkukaupungissa keskimäärin, lunni- ja valas- safareita paikallisen kulttuurin iltaa, hyvä uimahalli, mielenkiintoinen taidemuseo ympröivine puistoineen ja arkkitehtuuriltaan erilainen Pohjola-talo. Kohteeseen ei järjestetä pakettimatkoja, mutta keskimääräisellä googlaus- ja englanninkielen taidolla saa leikittyä matkatoimistoa riittävästi. Färsaarille pääsee joko Kööpenhaminan tai Reykjavikin kautta lentäen tai samoista kohteista laivalla. Färsaaret ei ole minibudjetin kohde, mutta kerran elämässä -kohteeksi kohtuuhintainen ja rahansa väärti.

Testijuoksijan käyttökokemuksia ilmestyy Hevoskuuri.fi:ssä vielä Norjan Nordmarkstravern tapahtumasta sekä Maltan Intl Maraton Challenge tapahtumasta.

>> Reykjavikin maratonin kotisivut
>> Torshavnin maraton

- Tiina Hildén