Toimittaja hiihtää: aurinkoinen Tartu Maratonin puolikas 31 km

Reitillä kulkee tavallisesti 4-8 latua rinnakkain. Sinipipoinen toimittaja sisäkaarteessa. Kuva: Kaimo Puniste

Reitillä kulkee tavallisesti 4-8 latua rinnakkain. Sinipipoinen toimittaja sisäkaarteessa. Kuva: Kaimo Puniste

Toimittaja hiihti ensimmäisen massahiihtonsa. Kilometrit taittuivat helposti kirkkaassa auringonpaisteessa.

Pohjois-Virossa lunta on ollut talvella vain valkoisen värin verran. Tarttoon matkustaessa tilanne ei paljon muutu, mutta Tartu Maratonin järjestäjät olivat alkuvuoden ajan vakuutelleet 63 kilometrin reitin olevan erinomaisessa kunnossa.

Uskomattoman hyvään kuntoon latu olikin saatu ympäröivän maaston lumimäärään nähden. Reitti kulkee suurilta osin pitkin kumpuilevia peltoja, joiden välillä pistäydytään metsäsaarekkeiden puolelle. Kokopitkällä matkalla kiivetään reitin alkuosasta muutama kunnon mäkikin, mutta nousukulma on oikein hiihdettävä.

Virossa Tartu Maraton lähetetään suorana televisiosta. Startti tapahtuu kello 9 Otepäältä Tehvandin hiihtostadionilta. Itse osallistuin puolikkaalle 31 kilometrin matkalle. Ehdin katsoa pitkän kisan alun televisiosta hotellissa ennen siirtymistä lähtöpaikalle Arulaan. Otepää sijaitsee 40 kilometrin päässä Tartosta, Arulaan on matkaa 50 kilometriä. Molempien matkojen maali on Elvassa, 25 kilometrin päässä Tartosta. Järjestäjien busseilla pääsi joka paikkaan helposti, myös suoraan maalialueelle tai maalialueelta lähtöpaikkoihin, jos halusi jättää auton maalikeskukseen.

Kirkas auringonpaiste laittoi sunnuntaina hiihtäjien silmät sirrille, aurinkolasit olisivat olleet poikaa. Keväisen lämpimältä ei kuitenkaan tunnu, sillä avoimella lähtöalueella Arulassa puhaltaa navakka tuuli. Vaihtovarusteet heitetään lähtöpaikalla armeijan kuljetusautoihin, jotka ovat aina apuna Tartu Maratonin järjestelyissä. Puolikkaalle maratonilla starttaa 1374 hiihtäjää. Lähtöryhmiä ei ole, vaan jokainen saa valita paikkansa itse aikatavoitteen mukaan. En halua jäädä kauheaan ruuhkaan, joten paikkaa pitää varata jo parikymmentä minuuttia ennen. Vähän tekee mieli hölkötellä vielä, ja ensikertalaisena kadotan paikkaa varavat sukseni ruuhkaisella lähtöpaikalla. Onneksi aikaa on reilusti ja sukset löytyvät, mutta enempää en uskalla lähteä hyppelemään, ja vähän ehtii kylmä purra ennen kuin startti lopulta tapahtuu.

Tartupuolikaslahto1374 hiihtäjän porukka lähti matkaan maltillisesti. Kuva: Kaimo Puniste

Alku sujuu maltillisesti. Tartu Maratonin latu on maailman leveimpiä: parhaimmillaan latu-uria on vierekkäin 16, mutta tavallisestikin neljästä kahdeksaan. Finlandia-hiihtotiimin voitelija oli laittanut toimittajankin sukset erinomaiseen kuntoon. Kerran joudun huutamaan heeeeei! kun vierellä oleva meinaa vaihtaa vierestä samalla ladulle, mutta tasapaino pitää ja luistavilla suksilla pääsen äkkiä karkuun.

Yhteensä Tartu Maratonille osallistui sunnuntaina 6370 hiihtäjää, joten puolikkaan lähdössä oli vain pieni osa. Puolikkaan hiihtäjätkin pääsevät todelliseen massahiihtotunnelmaan kolmen kilometrin jälkeen, kun puolikkaan reitti yhtyy 63 kilometrin reittiin. Risteyksen kohdalla hiihtävät pitkämatkalaiset ovat tuossa vaiheessa taittaneet 30 kilometrin matkaa reilut 3,5 tuntia, joten vauhti on puolikkaan hiihtäjiä hitaampi. Hiihtäjien määrä konkretisoituu matkan varrella, kun ohitettavaa on ihan koko ajan, maaliin asti. Onneksi latuja on koko ajan riittävästi. Sen verran kuitenkin muistan, ettei voittaja Eldar Rönning turhaan kehunut reittiä fantastiseksi maratonladuksi.

Auringonpaiste pistää hymyilemään ja matka taittuu liukkaalla ladulla. Jatkuva hiihtäjävirta pakottaa keskittymään koko ajan edessä oleviin ohitettaviin. Jälkeenpäin matka tuntuukin sujuneen aivan hujauksessa ja maisemista muistan vain yksittäisiä kohtia.

Reitin loppuosassa maisema muuttui kumpuilevista pelloista tasaiseksi ja metsäiseksi. Loppuosalla lumiolosuhteet ovat huonommat ja latu jäinen. Tasatyöntöä saisi lykkiä niin paljon kuin narukäsistä lähtee, mutta kolme juniorityttöä työntää helposti ohi toimittajasta. Viimeisillä kilometreillä en ehdi enää nauttia, kun alkaa jo harmittaa, että pian tämä ilo loppuu! Ensi vuonna pitää varmaan ottaa pidempi matka.

Maalissa kaikkien osallistujien kaulaan ripustetaan 43. kerran hiihdetyn Tartu Maratonin osallistujamitali. Tavarat löytyvät nopeasti ja maalissa on tarjolla juotavaa. Valikoima ei ole aivan tyypillisin: kahvia ja lämmintä olutta. Hunajalla maustettu tumma olut on supersuosittua ja siitä leviää maalialueelle höyryävän oluen (lähinnä alkoholin) tuoksu. Kännykkä piippaa ja tekstiviesti onnittelee reitiltä selviämisestä ja ilmoittaa ajaksi 2:12, sekä sijoitukseksi 75.

Ruokailun jälkeen maalipaikalta pääsee bussilla Tarttoon. Aamulla kisabussissa oli vielä aika hiljaista, mutta hiihdon jälkeen spekulaatio käy kuumana. Mikä oli sija, pitivätkö sukset, iskikö väsy, kylläpä oli mahtava keli. Viron ylivoimaisesti suurin urheilutapahtuma keräsi tänä vuonna osallistujia 24 maasta, joten bussissa kuulee monia kieliä: suomea, ruotsia, venäjää. Monena vuonna Tartu Maraton on nimetty Viron tärkeimmäksi matkailutapahtumaksi.

Tartu Maratonin 31 kilometrille osallistuu paljon nuoria. Kuva: Kaimo PunisteTartu Maratonin 31 kilometrille osallistuu paljon nuoria. Kuva: Kaimo Puniste

Puolikkaalla matkalla oli mukana paljon nuoria, jotka kenties myöhemmin siirtyvät koko matkan jokavuotisiksi kävijöiksi ja ovat aloittaneet Tartu Maratonin lasten tapahtumasta Minimaratonilta. Lauantaina käytyyn lasten kisaan osallistui 1500 lasta. Mikä olisikaan sen parempi liikkumaan innostaja, kuin päästä ensin itse osallistumaan ja nähdä sitten, miten vanhemmat ja isovanhemmat lähtevät ladulle seuraavana päivänä.

Hiihdon jälkeen olo on niin ihanan raukea, etten muista milloin olisi ollut yhtä mukava olla. Bussissa meinaa uni tulla. Uneksin jo, mihin maratoniin seuraavaksi osallistuisin.

- Outi Hytönen