Treenaa tehokkaasti -kirjassa hoidetaan perusteet kuntoon ja pidetään teknologia renkinä

Treenaa tehokkaasti -kirjassa kestävyysurheilun lajivalikoima on triathlonkeskeinen.

Treenaa tehokkaasti -kirjassa kestävyysurheilun lajivalikoima on triathlonkeskeinen.

Treenaa tehokkaasti kirjan alaotsikko on ”Teknologia apuna kestävyysharjoittelussa”, mutta ote pysyy tiukasti maan pinnalla kestävyysharjoittelun perusteissa. Teknologiaa nähdä minään harjoittelun ja kilpailusuoritusten ihmeratkaisuna.

Kirjan kirjoittaja Janne Kallio on työskennellyt Suunnolla ja kiinnostunut laajasti kestävyysurheiluun sopivien uusien teknologioiden hyödyntämisestä. Mahdolliset ennakkoluulot kirjan ohjelmistokeskeisyydestä karisevat nopeasti, sillä Kallio lähtee liikkeelle rasituksen ja levon tasapainoisesta suhteesta. Muutenkin luvuissa käydään läpi harjoittelun perusteita, ohjelman suunnittelua ja kilpailemista hyvin käytännönläheisesti. Kirjaa voi lukea, vaikka olisi ensisijaisesti kiinnostunut kestävyysharjoitteluun liittyvistä näkemyksistä ja tutkimuksista eikä mittareista ja datasta. Teknologia ei ole isäntä vaan renki.

Levon ja rasituksen suhteesta kertovan luvun nimi on ”Harjoittelun perusteet”. Vaikuttava perusta lähteä liikkeelle! Seuraavissa luvuissa käsitellään harjoittelun määrää, tehoalueita, erilaisia tehojakaumamalleja ja palautumista. Kiinnostava valinta on käsitellä erillisenä lukuna tyypillisimpiä harjoittelussa tehtäviä virheitä. ”Tämän kirjan tärkein kappale on tässä”, lukee sivulla 110 otsikon ”Liian kovaa” alla. Monet eivät malta, uskalla tai osaa tehdä peruskestävyysharjoittelua tarpeeksi matalalla teholla.

Virheistä ja kaikista muistakin alueista Kallio on onnistunut kirjoittamaan kaikentasoisille liikkujille ja urheilijoille sopivalla tavalla. Paitsi että melkein aina, kun esimerkiksi otetaan joku tavoite, on tavoite Ironman-kilpailu. Otsikostaan huolimatta kirja on hyvin triathlonkeskeinen. Loppuluvuissa käsitellään eri urheilulajeja ja kestävyyslajien joukosta luvuiksi ovat valikoituneet uinti, avovesiuinti, pyöräily, triathlon ja juoksu. Hiihto! Missä on hiihto? Entä suunnistajien GPS-analyysit? Suunnistuksessa taitopuoli on mennyt valtavasti eteenpäin teknologisten analyysityökalujen myötä.

Kirjassa on paljon kaavioita ja ruutukaappauksia erilaisista sovelluksista. Ne on painettu niin pienellä, että ilman ikänäköäkin joutuu tihrustamaan. Englannin kieltä olisi voinut suomentaa monessa paikassa.

Teknologian hyödyntämisestä ja omien suoritusten analysoimisesta kerrotaan pitkin matkaa, mutta käytännön tilanteita ja vaikkapa urheilijaesimerkkejä olisi saanut olla enemmänkin. Osa mainituista tuotteista tai ohjelmista on vielä niin uusia, ettei Kalliokaan osaa arvioida, millä kaikilla tavoilla niitä voidaan hyödyntää. Uutuuksien esittely tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisen katsauksen siitä, mitä voi olla tulossa.

Summa summarum: Janne Kallio on kirjoittanut harvinaisen selkeästi perusteet kestävyysharjoittelun ymmärtämiselle. Jos perusteet levon ja rasituksen suhteen ymmärtämisestä eivät ole kunnossa, ei teknologiastakaan ole hyötyä.

Treenaatehokkaastikansi

- Outi Hytönen

MAINOS: Tilaa Treenaa tehokkaasti itsellesi saman tien Premiumsportin verkkokaupasta hintaan 26,90 e!