Jämsässä rakennetaan entistä laajempaa urheilulinjaa yhdistämällä kestävyyslajien valmennus

Suunnistajat saavat tulevaisuudessa harjoitusseuraksi hiihtäjiä, juoksijoita ja pyöräilijöitä.

Suunnistajat saavat tulevaisuudessa harjoitusseuraksi hiihtäjiä, juoksijoita ja pyöräilijöitä.

Suunnistusmaajoukkueen edellinen päävalmentaja Juha Taini aloittaa kestävyysvalmentajana Jämsän ammattiopiston ja lukion urheilulinjalla, jossa valmennustoimintaa laajennetaan yhdistämällä eri kestävyyslajien harjoituksia.

Jämsän toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville on jo pitkään ollut tarjolla tiivistä päivittäisvalmennusta motocrossissa ja endurossa, mutta nyt systeemiä halutaan laajentaa kestävyyslajien puolelle.

‒ Suunnistajille on järjestetty harjoituksia kahdesti viikossa ja laajennusidea lähtikin suunnistuksen puolelta. Pohdimme, miten saisimme tarjottua paikallisille nuorille urheilijoille kouluun yhdistetyn valmennusmahdollisuuden, kertoo Taini.

Oppilaitokset saavat tukea opiskelijamäärän mukaan ja opiskelijamäärän kasvattaminen lisää sitä kautta myös resursseja valmentajan palkkaamiseen. Pienelle paikkakunnalle ei koskaan suuntaa opiskelemaan massoittain nuoria, joten pelkästään suunnistajista ei olisi muodostunut tarpeeksi suurta ryhmää toiminnan laajentamiseen. Noin puolet urheilijaopiskelijoista tulee tällä hetkellä muilta paikkakunnilta.

Jämsä2Eri kestävyyslajien urheilijoiden on mahdollista tehdä monia harjoituksia yhdessä.

‒ Kun yhdistämme maastohiihdon, kestävyysjuoksun, pyöräilyn ja suunnistuksen samalle linjalle, on mahdollista saada kokoon tarpeeksi suuri ryhmä päivittäisen valmennuksen resurssien kokoamisen kannalta, Taini sanoo.

Ensi syksyllä urheilulinjan kestävyyslajien ryhmässä opiskellee kymmenkunta urheilijaa. Seuraavina vuosina tavoite on kasvattaa ryhmää ensin 15:een ja sitten 20 urheilijaan. Ulkopaikkakuntalaisille on tarjolla asuntolamajoitus.

Inspiraatiota ja osaamista toisista lajeista

Eri lajien urheilijoiden yhteisharjoituksissa on haasteensa. Hiihtäjien kilpailukausikin on eri aikaan kuin kesälajien urheilijoiden. Yhteisissä aamuharjoituksissa onkin tarkoitus tehdä kaikille lajeille yhteisiä harjoituksia, jotka voivat olla ohjelmassa läpi koko vuoden.

‒ Voimaa, nopeutta, koordinaatiota, liiketaitoja, lihaskuntoa, niitä voivat kaikkien lajien urheilijat hyvin tehdä yhdessä. Joidenkin asioiden kohdalla on mahdollista eriyttää eri lajien harjoitteita, Taini kaavailee.

Hän muistuttaa, että varsinkin koulun ensimmäisinä vuosina urheilijat ovat vielä niin nuoria, että yleinen, monipuolinen kestävyysharjoittelu palvelee kaikkia, eikä kestävyysharjoittelu kuitenkaan voi keskittyä pelkästään oman lajin lajiharjoitteluun.

‒ Suunnistajat voivat hyvin hiihtää talvella ja juoksijat voivat juosta muullakin alustalla kuin tiellä. Moottoriurheilulinjalaisetkin tekevät yllättävän paljon kestävyysharjoittelua esimerkiksi maastopyöräillen. Ehkä kaikki lajit voivat oppia uusia virikkeitä toisiltaan yhteisessä systeemissä, Taini toivoo.

tainiJuha Taini aloittaa syksyllä Jämsän ammattiopiston ja lukion kestävyysvalmentajana.

Iltapäivisin keskitytään lajiharjoituksiin oman lajin ryhmissä. Jämsän alueen urheiluseurojen kautta on tarkoitus järjestää mahdollisimman hyvät mahdollisuudet lajiharjoitusten toteuttamiseen paikkakunnalla. Koulun kautta on tarjotaan neljä aamuharjoitusta ja yksi iltapäiväharjoitus viikossa.

Piristystä valmentajalle

Taini itse aloittaa kestävyyslinjan valmentajana vastaten harjoitusten toteuttamisesta, lajianalyyseista ja pyrkien auttamaan jokaista yksilöä kehittymään urheilijana. Tiukkojen suunnistusvuosien jälkeen hän on innoissaan uusista virikkeistä. Uuden oppiminen on motivoivaa valmentajallekin.

‒ Pitkästä aikaa palasin nyt talvella hiihtovalmennuksen pariin. On hyvin mielenkiintoista huomata, miten erilaisiin asioihin eri lajeissa kiinnitetään huomiota tai millaisia toimintatapoja eri lajien parissa on, hän iloitsee.

Lukiolaisten ja ammattiopistolaisten ryhmävalmennuksen lisäksi Taini jatkaa henkilökohtaisten valmennettaviensa kanssa työskentelemistä.

- Outi Hytönen


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri