Juoksukoulusta vauhtia harrastukseen

askeleet 1Aki Nummelan alustus kevään juoksukoulu-artikkelisarjalle.askeleet 1Yksi varmimmista kevään merkeistä lumen sulamisen ja takatalven ohella on se kun juoksuväestö alkaa jälleen heräillä kuluttamaan ulkoilureittejä ja talven roudan raastamaa asfaltin pintaa. Vaikka tämä ilmiö on vanha, niin juokseminen ei ole enää samaa juoksemista kuin kymmenen vuotta sitten. Jalkaa tosin nostetaan samaan malliin kuin ennenkin, mutta lajista on tullut trendikäs ja mediaseksikäs laji. Enää ei juoksuun yhdistetä räkäposkella tajuttomuuden rajamailla etenemistä, vanhan kellastuneen hien uuvauttamia juoksupaitoja tai SYP-pankin sponsoroimia mustikkakeitolla höystettyjä hiihtonumeroita. Myöskään juoksua julkisesti harrastuksekseen nimeävää henkilöä ei, automaattisesti, enää pidetä latvasta täysin lahona.

Olen seurannut juoksuilmiön kehittymistä parinkymmenen vuoden ajan. Aluksi olin lapsena maratoonari-äitini mukana pyörimässä turistina kaikki mahdolliset hölkät ja maratonit. Sain tuona aikana käsityksen siitä mitä juoksu-urheilu aikanaan oli, joten minun on helppo peilata sitä nykypäivään. Alkuaikojen muistojen syövereistä palautuvat mieleen hölkät, kun en uskaltautunut miesten pukuhuoneen vessaan siellä leijuvan pippurisumutemaisen linimentin ja hien cocktailin vuoksi. Viime viikonloppuna käydyssä Hakunilan Aktia Cupin kilpailussa en tiikeribalsamin käryä enää huomannut, vaan viimeistelylämpö oli hoidettu hajuaistieni mukaan Calvin Kleinin aftershaveillä.

Varmasti monet paatuneet juoksijat kaipaavat ammoisten aikojen linimentin kultaamille vuosikymmenille, mutta tähän ei enää ole paluuta. Massatapahtumat, juoksukoulut, blogit, nettivalmentajat, gps-laitteet, polvisukat, hikoilunkestävät ripsivärit ja vaaleanpunaiset juoksukengät ovat tätä päivää. Itse olen ehdottomasti tyytyväinen tästä kehityksestä ja vielä tyytyväisempi siitä, että jos nämä välineet tarvitaan siihen että kansalaiset löytävät juoksun hienoudet niin ei muuta kuin baanalle vaan!

Mihin tämä kaikki kirjoiteltu teksti sitten liittyy?

Olen vajaan vuoden ajan toiminut osakkaana uudenkarheassa Runner's High:n juoksuyrityksessä. Keskitymme juoksukoulujen järjestämiseen pääkaupunkiseudulla, etävalmennukseen sekä juoksutapahtumiin. Vuosi on ollut erittäin opettavaista aikaa myös itselle ja voin väittää tietäväni tällä hetkellä erittäin hyvin nykypäivän kuntojuoksijan vaatimukset ja toiveet matkalla tavoitettaan kohti. Vuoden verran juoksukouluissamme tai -valmennuksessamme on ollut toinen toistaan erilaista kuntojuoksijaa, aloittelijaa ja kilpajuoksijaa. Mielenkiintoisinta on ollut kuitenkin huomata, että tasosta riippumatta juoksun maailmaan heittäytyvän henkilön ajatusmaailma on pitkälti sama huippu-urheilijasta aloittelevaan kuntoilijaan. Kun minulta kyseltiin mahdollisuutta kirjoitella muutaman osan mittainen juoksukoulu-artikkelisarja Hevoskuurille, kiinnostuin välittömästi. Seuraavissa osissa tulen paneutumaan joihinkin yleisiin juoksevia kuntoilijoita askarruttaviin kysymyksiin sekä pohtimaan olennaisia asioita juoksu-urheilun loistokkaaseen maailmaan mukaan hamuaville.

Yksi kriittinen pieni vinkki tähän alkuun, jos tällä hetkellä mietit lähteväsi juoksukouluihin jossain päin Suomea. Älä tee heräteostoksia, ole kriittinen ja ota selvää juoksukoulujen vetäjistä! On paljon hyviä valmentajia, mutta vielä enemmän liikenteessä on juoksukouluvalmentajia, joiden oma kestojuoksukokemus on käytännössä nollassa. Juoksemisen opettamisessa on valmentajalla iso vastuu, ja monissa valtakunnan isoissakaan yleisurheiluseuroissa tätä ei ymmärretä, vaan oman seuran rahankeruu asetetaan laadun ja asiakkaille tarjottavan palvelun edelle. Juoksukouluun mukaan tulevat ymmärrettävästi odottavat vetäjän olevan ammattilainen, mutta rajusti kuuluu kentältä esimerkkejä missä Varamies on vetänyt koulun ja vastauksena osanottajien kysymyksiin on kuulunut vain "töttöröö, siitähän mulle maksetaan!"

-Aki Nummela

Juokseva valmentaja Aki Nummela on voittanut 58 nuorten ja aikuisten SM-mitalia ja hänen ennätysten lista on varsin komea: 800m 1.51,37, 1500m 3.46,49, 3000m 8.18,23, 5000m 14.38,30, 3000m estejuoksu 9.04,93 ja puolimaraton 1.07.46.

{jcomments on}

runhigh logo


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri