Kylmäkäsittely parantaa suorituskykyä

vilvoitusKehon viilennyksestä on tutkitusti etua kuumissa oloissa tapahtuvaan kestävyyssuoritukseen.

 

vilvoitusKehon viilennyksestä on apua. Kuva: Jarno MaimonenMonet kansainvälisen tason kestävyysurheilijat ovat jo vuosia käyttäneet kehon jäähdyttämistä parantamaan suorituskykyä. Esimerkiksi amerikkalainen maratoonari Deena Kastor käytti kylmäliiviä ja oleskeli ilmastoidussa huoneessa juuri ennen Ateenan olympiamaratonin lähtölaukausta. Kilpailun loppupuolella Kastor juoksikin muita nopeammin ja saavutti suorituksellaan olympiapronssia.

Kuumassa ilmassa tapahtuvan liikuntasuorituksen aikana kehon lämpötilan liiallinen nousu on yksi suoritusta heikentävä tekijä, sillä kuumuus muun muassa nostaa sykettä sekä laskee iskutilavuutta ja minuuttitilavuutta. Nämä ja monet muut fysiologiset vasteet heikentävät suorituskykyä huomattavasti. Laskemalla kehon lämpötilaa ennen suoritusta voidaankin merkittävästi parantaa kuumassa tapahtuvan liikuntasuorituksen kestoa ja intensiteettiä sekä viivästyttää väsymystä.

Ennen suoritusta tapahtuvan kehon lämpötilan alentamisen on havaittu tutkimusten mukaan olevan hyödyllinen tapa lisätä menestymismahdollisuuksia kestävyyslajeissa. Kehon lämpötilan jäähdyttäminen etenkin ennen helteellä tapahtuvaa suoritusta parantaa loppuaikaa jopa 3.7 %:lla. Tämä tarkoittaa 6.40 minuutin parannusta kolmen tunnin maratonaikaan. Elimistö sietää paremmin kuumuutta silloin, kun suoritus aloitetaan kehon ollessa viileämpi.

Kehon jäähdyttämiseen on monia eri vaihtoehtoja, joista tehokkaimmiksi on havaittu kylmät juomat, kylmäpakkaukset ja viilennetyt tilat. Sen sijaan kylmän veden vaikutus ei ole tutkimusten mukaan yhtä tehokas.

Kylmähoito tuottaa tulosta etenkin kestävyys- ja intervallityyppisissä lajeissa, sen sijaan puhtaissa nopeussuorituksissa ei viilennyksestä ole merkittävää hyötyä. Mielenkiintoinen havainto on se, että mitä paremmassa kunnossa urheilija on, sitä enemmän hän tutkimusten mukaan hyötyy viilennyksestä.

Kesäkuumalla kylmien juomien nauttiminen ja viileässä oleskelu noin tunti ennen kilpailua tai kovempaa harjoitusta on siis suositeltavaa suorituskyvyn maksimoinnin kannalta.

-Ida Heikura

Lähteet:

  • Siegel, R. & Laursen, PB. Keeping your cool: possible mechanisms for enhanced exercise performance in the heat with internal cooling methods. Sports Med 2012; 42(2): 89-98.
  • Wegmann, M., Faude, O., Poppendieck, W., Hecksteden, A., Fröhlich, M. & Meyer, T. Pre-Cooling and Sports Performance: A Meta-Analytical Review. Sports Med 2012.

 

P.S. Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia aiheesta? Jätä kommentti!


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri