TrainingFocuksesta apua psyykkiseen valmennukseen

TrainingfocusITrainingFocus tarjoaa uudenlaisen verkkopalvelun ja työkalupakin psyykkisen valmennuksen apuvälineeksi päivittäiseen harjoitteluun.

TrainingfocusITrainingFocuksen julkistamistilaisuudessa Hannu Airila (oik.), Tapio Korjus, Janne Salmi ja Petri Kettunen korostivat psyykkisen valmennuksen merkitystä. Psyykkisen valmennuksen asiantuntijat Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita esittelivät verkkopalvelua tarkemmin. Kuva: Hevoskuuri.fiTrainingFocus tarjoaa uudenlaisen verkkopalvelun ja työkalupakin psyykkisen valmennuksen apuvälineeksi päivittäiseen harjoitteluun.

Suomalaisessa urheiluvalmennuksessa psyykkinen valmennus on tahtonut jäädä hieman taka-alalle valmennuksen kokonaiskuvassa. Suomessa huomion keskipisteenä on ollut mitattavien ominaisuuksien kehittäminen. Urheilijan psyykkinen ja henkinen puoli eivät ole yhtä helposti mitattavissa ja siksi niihin on ollut vaikeampi tarttua valmennuksessa ja harjoittelussa.

Arvokisoissa ratkaisevaan rooliin nousevat lopulta kuitenkin urheilijan psyyke ja henkinen kantti, sekä se, kuka tiukassa paikassa hallitsee tilanteen parhaiten. Fyysisestihän huippu-urheilijat ovat monessa lajissa varsin tasaväkisiä, ja näin urheilijan psyyke ja tahto ratkaisee sen, kuka lopulta vie voiton. Nyt Suomessa on kehitetty erinomainen ja helppokäyttöinen apuväline psyykkisen valmennuksen avuksi.

TrainingFocus on urheiluvalmennuksen verkkopalvelu ja työkalupakki, joka on suunniteltu valmentajien ja urheilijoiden käyttöön. TrainingFocuksen harjoitteita voidaan käyttää niin yksilöiden, joukkueiden, lasten kuin erilaisten ryhmien päivittäisessä valmennuksessa.

TrainingFocus sisältää kolme kategoriaa, yksilöurheilu, joukkueurheilu ja lasten liikunta ja urheilu. Kussakin kategoriassa on erilaisia teemoja ja esimerkiksi yksilöurheilun puolella jokainen teema sisältää lisäksi kolmen eri vaikeustason harjoitteita. Yhteensä erilaisia teemoja on kahdeksan ja näiden teemojen sisällä on yhteensä yli 300 harjoitusta. TrainingFocuksen vahvuutena on, että se soveltuu kaikentasoisille ja ikäisille urheilijoille ja valmentajille. Lisäksi harjoitukset soveltuvat kaikkiin lajeihin, niin että harjoitusten runko sopii joka lajiin ja niitä sitten toteutetaan oman lajin näkökulmasta käsin.

TrainingFocuksen yksinkertaisena tavoitteena on arkiharjoittelun laadun parantaminen, jossa urheilija-valmentajapari kehittyy yhdessä. Hyvänä puolena on myös aloittamisen matala kynnys; urheilijan ja valmentajan ei tarvitse olla psyykkisen valmennuksen ammattilainen pystyäkseen käyttämään harjoituspakettia. Urheilija-valmentaja voi rauhassa edetä taso kerrallaan vaativampiin tehtäviin tietojen ja taitojen karttuessa. TrainingFocuksen yksi tavoite on myös olla ongelmia ennaltaehkäisevä apuväline. Mahdollisiin ongelmakohtiin tartutaan kiinni ennen kuin ne muuttuvat suoritusta häiritseviksi tekijöiksi.

HannuAirila100912Maajoukkuesuunnistaja Hannu Airilalla on hyviä kokemuksia psyykkisen valmennuksen harjoituksista. Kuva: Hevoskuuri.fiVerkkopalvelun harjoitteita hyödyntävät Suomessa jo useat eri tahot. Yksilöurheilijoista suunnistusmaajoukkueen Hannu Airila pääsi MM-kisojen tavoitteeseensa psyykkisen valmennuksen harjoitteita hyväksi käyttäen. Joukkueurheilussa Suomen miesten salibandymaajoukkue pyrkii säilyttämään asemansa maailman ykkösenä psyykkiseen valmennukseen tukeutuen. Myös Turun Seudun Urheiluakatemiassa otetaan suunnistuksen maailmanmestarin ja entisen päävalmentajan Janne Salmen johdolla tänä syksynä psyykkinen valmennus käyttöön osana päivittäistä harjoittelua.

Psyykkisen valmennuksen harjoitteet sopivat siis erinomaisesti niin yksittäisille urheilijoille ja valmentajille, seuroille ja joukkueille, lajiliitoille kuin urheiluakatemioillekin. TrainingFocus työkalupakin ja verkkopalvelun on kehittänyt SportFocus Oy, jonka asiantuntijoita ovat Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita. He edustavat psyykkisen valmennuksen terävintä kärkeä ja osaamista Suomessa. Lisäksi apuna on urheilupsykologian asiantuntijoista koottu tiimi, johon kuuluu mm. lumilautailun arvokisamitalisti Aleksi Litovaara. Asiantuntijaryhmältä onkin saatavissa konsultaatioapua tarvittaessa.

Osoittautunut jo hyväksi apuvälineeksi

TrainingFocuksen psyykkisen valmennuksen työkalupakki julkaistiin 30.8. ja paikalla oli myös urheilijoita ja valmentajia kertomassa kokemuksiaan harjoituksista tai niiden hyödyntämisestä jatkossa. TrainingFocuksen harjoitukset sopivat hyvin varsin moneen eri tarkoitukseen.

– Nämä harjoitukset toimivat hyvin urheilijan arjessa ja sopivat päivittäiseen harjoitteluun erinomaisesti. Mielikuvaharjoittelun avulla sain tekniikkavirheeni korjattua ja se edesauttoi tavoitteeni saavuttamisessa kesän MM-kisoissa (11. keskimatkalla), viime talvesta lähtien harjoituksia käyttänyt maajoukkuesuunnistaja Hannu Airila kertoi.

Salibandymaajoukkueen päävalmentaja pitää TrainingFocuksen verkkopalvelua erinomaisena apuvälineenä kokonaisvaltaiseen valmennukseen.

– Työkalupakki sisältää konkreettisia toimenpiteitä ja harjoituksia psyykkiseen valmennukseen, ja mikä parasta, itse ei tarvitse olla psyykkisen valmennuksen ammattilainen pystyäkseen käyttämään palvelua ja tekemään harjoituksia. Tämä antaa erinomaisia eväitä mm. suorituksenhallintaan kilpailutilanteessa, Petri Kettunen kehuu harjoituspaketin käytännönläheisyyttä ja matalaa aloituskynnystä ja jatkaa vielä, että harjoitukset pakottavat urheilijan itse olemaan aktiivinen toimija.

Myös suunnistuksen maailmanmestari ja entinen Suomen päävalmentaja ja nykyinen Turun Seudun Urheiluakatemian valmennuksen koordinaattori Janne Salmi korostaa psyykkisen valmennuksen tärkeyttä osana kokonaisvaltaista valmennusta osana arkiharjoittelua.

JanneSalmi100912Suunnistuksen maailmanmestarin ja entisen päävalmentajan Janne Salmen tavoitteena on ottaa psyykkinen valmennus mukaan urheiluakatemian päivittäiseen valmennukseen ja harjoitteluun. Kuva: Hevoskuuri.fi– Tällä pyrimme integroimaan urheilupsykologian osaksi päivittäistä harjoittelua akatemian valmennuksessa. Tarkoituksena on pyrkiä myös valmentajien urheilupsykologian osaamisen ja tietämyksen lisäämiseen urheilijoiden rinnalla. Tärkeintä tässä on säännöllisyys ja johdonmukaisuus ja tarkoituksena on tämän käyttö tiiviinä osana päivittäistä valmennusta ja suunnitelmissa on ottaa tämä ohjelmaan 1-2 kertaa viikossa, Salmi kertoo Turun urheiluakatemian tavoitteista psyykkisessä valmennuksessa.

– Henkinenkään suorituskyky ei parane ilman harjoitusta, lisäsi olympiavoittaja Tapio Korjus TrainingFocuksen julkistamistilaisuudessa.

Sportfocuksen sivuilta löytyy kattavasti lisää tietoa TrainingFocuksen tarjoamista palveluista ja mahdollisuuksista. TrainingFocuksen psyykkisen valmennuksen saa yksilöurheilija itselleen käyttöönsä tilaamalla itselleen sopivan palvelun. Palvelu soveltuu myös hyvin seurojen käyttöön ja hyödynnettäväksi. Seuralisenssillä seuran kaikki valmennusryhmät voivat vapaasti hyödyntää tarvitsemiaan harjoitteita sopivista teemoista.

>> Sportfocus.fi

- Tero Viljanen
Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri