Sykemittari hyvä kaveri palautumisessa ja sairauksien ennakoinnissa

Polarin Toni Roponen (vas.) ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kertovat sykemittarin hyödyntämisestä harjoittelussa. Kuva: Jyrki Repola

Polarin Toni Roponen (vas.) ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kertovat sykemittarin hyödyntämisestä harjoittelussa. Kuva: Jyrki Repola

Mäkäräinen ja Niskanen kertoivat kokemuksia urheilumuseossa...

Hiihtäjät Kaisa Mäkäräinen ja Kerttu Niskanen käyttävät sykemittaria muun muassa palautumisen seurantaan ja sairauksien ennakointiin. Heille pulssimittari on jokapäiväinen kaveri. Mäkäräinen ja Niskanen olivat maanantaina Helsingissä, Suomen Urheilumuseossa, Polarin kahden uuden laitteen esittelytilaisuudessa. Huhtikuussa myyntiin tulevat Polarin V800-täydellinen harjoitusjärjestelmä ja V650- täydellinen pyöräilyjärjestelmä. Kumpikin järjestelmä mittaa sydämen lyöntitiheyden lisäksi monta muutakin asiaa. Niistä kerrotaan Hevoskuurin nettisivuilla myöhemmin tällä viikolla.

Ampumahiihtäjä Mäkäräinen käyttää mittareita sekä harjoituksissa että kilpailuissa kun taas sileän hiihtäjä Niskanen toistaiseksi pelkästään harjoituksissa. Mäkäräinen kiusasi hiihdon erikoisnaisia sunnuntaina Salpausselällä naisten kymmenen kilometrin vapaan tyylin kilpailussa. Hän sijoittui kolmanneksi parhaana suomalaisena ja parhaana ampumahiihtäjänä yhdeksänneksi. Paras suomalainen oli Riitta-Liisa Roponen ja toiseksi nopein Niskanen.

– Polarin mittari laski, että Kaisa olisi tarvinnut Salpausselän kympin jälkeen 18 tunnin palautumisajan päästäkseen kilpailua edeltävään tilaan, kertoi urheilumuseossa juontanut Suomen ampumahiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Toni Roponen.

Toni Roponen työskentelee nykyisin Polarin coaching performance managerina. Mäkäräinen on alkanut käyttää Polarin mittareita vasta tällä kaudella.

– Polarin mittari on nyt ranteessani joka päivä. Olen vasta tänä talvena ensimmäisen kerran pystynyt kertomaan, montako kilometriä olen lenkillä hiihtänyt, Mäkäräinen kertoi.

"Kaisan syke laskee liian alas ennen ammuntaa"

Mäkäräinen on suksilla parhaimmillaan maailman nopein ampumahiihtäjä. Hän palautuu kilpakumppaneitaan nopeammin tullessaan lenkiltä ampumapaikalle. Siitä luulisi olevan vain hyötyä, mutta asia ei olekaan niin yksinkertainen. Ennen ampumapaikkaa on useimmiten helppo tasainen osuus tai loiva alamäki.

– Kaisan syke laskee ennen ammuntaa liian alas. Ammunta sujuu paremmin, kun syke on lähempänä hiihtosykettä, Roponen tietää.

– En katso sykkeitä ampumapaikalla, vaan katson ne vasta kilpailun jälkeen, Mäkäräinen kertoi.

Joskus syke nousee salakavalasti liian tiheäksi, vaikka urheilija ei niin tuntisikaan.

– Salpausselällä alkuverryttelyssä syke nousi 167:een, vaikka menin tosi hiljaa, Mäkäräinen muisteli.

Sykemittari voi paljastaa myös sairauden.

– Esimerkiksi Matti Heikkinen käyttää sykemittaria kuumemittarina. Hänellä normaalia korkeammat leposykkeet merkitsevät monesti alkavaa flunssaa, Roponen kertoi.

– Sairaaksi tulemisen huomaa korkeista sykkeistä, Niskanen vahvisti.

Päivittäinen hyötyliikunta ei välttämättä edistä urheilijan palautumista harjoituksista ja kilpailuista.

KerttuNiskanen040314 repolaMyös hiihtäjä Kerttu Niskanen hyödyntää sykemittaria valmennuksessaan. Kuva: Jyrki Repola– Touhuan yllättävän paljon ja olen koko ajan liikenteessä. Voisin ottaa vähän iisimmin, Niskanen hymyili.

– Pienetkin shoppailureissut saattavat lisätä kokonaisrasitusta, Mäkäräinen komppasi.

Mäkäräinen loisti Sotshin makuuammunnoissa

Sykkeitä pitää seurata myös kovissa harjoituksissa, ettei vedä itseään piippuun heti alussa. Niskasen maksimisyke on 200, Riitta-Liisa Roposen 197 ja Mäkäräisen 183. Roponen on hiihtänyt Tour de Skin parikymmentä minuuttia kestävän loppunousun peräti 194:n keskisykkeellä.

Mäkäräisen lajissa maksimisyke ei näyttele yhtä suurta roolia kuin pelkässä hiihdossa. Mäkäräinen ei onnistunut Sotshissa nappaamaan uransa ensimmäistä olympiamitalia. Hän menetti mitalimahdollisuutensa lievän sairastelun ja huonon pystyammunnan takia. Mäkäräinen loisti makuuammunnassa osuen neljässä kilpailussa jokaiseen 35 tauluun.

– Kilpailuni eivät kaatuneet ammuntaan. Ammuin Sotshissa paremmin kuin kertaakaan alkutalven maailmancupeissa. En ole aikaisempina vuosinakaan monesti ampunut yhtä hyvin.

– Oli kiva kilpailla Salpausselällä pitkästä aikaa hiihdon maailmancupissa. Todistin samalla, että olen Sotshin sairastelujen jälkeen taas terveiden kirjoissa, sanoi Slovenian Pokljukaan ampumahiihdon maailmancupiin Helsingistä lähtenyt Mäkäräinen.

- Jyrki Repola


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri