Heikkinen ja Roponen valmennusseminaarissa Jämillä

tonijamatti_introMatti Heikkinen ja Toni Roponen olivat mukana Jämillä Jämisportin järjestämässä seminaarissa, jonka teemana oli Matti Heikkisen tie maailmanmestaruuteen. Hevoskuuri oli kärpäsenä katossa tässä äärimmäisen mielenkiintoisessa seminaarissa, jossa valotettiin myös Matin tulevan kauden harjoitussuunnitelmia.

tonijamattiToni Roponen ja Matti Heikkinen Jämin valmennuseminaarissa. Kuva: Hevoskuuri.fiMatti Heikkinen ja Toni Roponen olivat mukana Jämillä Jämisportin järjestämässä seminaarissa, jonka teemana oli Matti Heikkisen tie maailmanmestaruuteen. Hevoskuuri oli kärpäsenä katossa tässä äärimmäisen mielenkiintoisessa seminaarissa, jossa valotettiin myös Matin tulevan kauden harjoitussuunnitelmia.

Taustaa

Matti Heikkisen ja Toni Roposen valmennussuhde alkoi noin kymmenen vuotta sitten Matin ollessa 17-vuotias. Matin uran tähänastinen kruunu maailmanmestaruus on pitkän ja määrätietoisen työn tulos. Pitkän matkan varrelle mahtuu myös vastoinkäymisiä.

Matin ja Tonin valmennussuhde oli katkolla vuonna 2007 Matin ajauduttua ylikuntoon. Perusteellisen harkinnan jälkeen hommaa päätettiin jatkaa puhtaalta pöydältä.

Olympiavuonna Matin parhaat paukut oli käytetty Tour de Skihin mennessä. Syyksi tähän löydettiin Matin loppusyksyn sikainfluenssa. Pakon edessä tullut lepojakso toi kunnon liian aikaisin esiin ja samalla tärkeä harjoitusjakso jäi tekemättä. Vasta lopputalvesta 2010 Matin hiihto alkoi tuntua jälleen hyvältä.

Tämän vuoden MM-hiihtoihin valmistava harjoituskausi sujui hyvin ja Tour de Skillä suksi kulki hyvin. Tämän jälkeen Matti kuitenkin sairastui. Alkuun tämä ei huolestunut ollenkaan, mutta kun kuume kesti kymmenen päivää, joutui Matti lähtemään Vöyrin SM-kisoihin toipilaana. Tuloksena sieltä oli kolmas sija, mutta tuntuma kansainväliseen vauhtiin puuttui. Tämän jälkeen noudatettiin syksyllä tehtyä suunnitelmaa ja mentiin Rybinskiin. Siellä paljastui, että Matti ei ollut valmis kansainväliseen vauhtiin. Tämän takia kaksikko päätti nopeasti muuttaa viimeistely suunnitelmaa ja perua Seiser Almin korkean paikanleirin ja tehdä viimeistely meren pinnan tasolla. On huomattava, että molempien tilanteiden varalta oli tehty suunnitelma jo kauan sitten.

Loppu onkin suomalaista urheiluhistoriaa

Huippu-urheilua vai urheilua?

Sekä Matti että Toni korostivat useaan otteeseen sitä, että on helppo esittää minkälaisia harjoituksia ja minkälaisella rytmityksellä Matti harjoittelee. Vaikeampaa sen sijaan on saada ihmiset ymmärtämään sen mitä muuta huipulle pääseminen vaatii. Ammattimaisuuden on oltava läsnä kaikessa tekemisessä. Niin harjoituksiin valmistautuessa, niiden aikana (esimerkiksi tekniikkaan keskittyen) ja niiden jälkeen. Pyrkimyksenä on oltava leiriolosuhteiden luominen kotioloihin. Pienenä esimerkkinä Roponen kertoo Matin käyttävän usein lounasruokalaa harjoitusten jälkeen. Tämä saattaa kuulostaa pieneltä yksityiskohdalta, mutta vähentää kotona käytettävää energiaa, säästää aikaa ja samalla saa ravitsevaa ruokaa. Kun tätä toistaa usean vuoden ajan asiasta tulee merkityksellinen.

Lisäksi huippu-urheilu vaatii oikeasti ymmärtäviä ihmisiä ympärilleen. Matti on ollut onnekas sillä läheisistä on ollut suurta apua ja tukea matkalla kohti huippua.

Myös leiritys on rakennettava huippu-urheilun vaatimusten mukaan. Esimerkiksi kesäharjoittelussa on haettava Keski-Euroopasta riittävän pitkiä nousuja rullahiihtoharjoitteluun. On oltava valmis myös nopeisiin päätöksiin. MM-hiihtojen alla Roponen ja Heikkinen päättivät muuttaa huonosti sujuneen Rybinskin maailmancupin jälkeen suunnitelmaa. Jo suunniteltu korkean paikan leiri peruttiin. Kun kotimaahan luvattiin kovaa pakkasjaksoa, oli tehtävä päätös siirtymisestä parempiin olosuhteisiin viimeistelemään kuntoa. Muutaman puhelin soiton ja paikalla käynnin jälkeen parhaaksi paikaksi valikoitui Ruhbolding. Kaikkineen tämä järjestely tuli Matille kalliiksi, mutta asennetta kuvaa Matin toteamus: "Se on sijoitus tulevaisuuteen".

Harjoitteluperiaatteista

Harjoitussuunnitelman lähtökohtana on urheilijan ominaisuudet sekä tarkka kilpailu- ja olosuhdeanalyysi. Kilpailuladut ovat maailmalla yleensä vaativammat kuin Suomessa ja nykyhiihdossa ylävartalon voima on korostunut lisääntyneen tasatyönnön ja wassun myötä. Nämä asiat ohjaavat Matin harjoittelua ja hyviä olosuhteita ja riittävän pitkiä nousuja on haettava Keski-Euroopasta.

Toni Roponen ei korosta määriä vaan onnistuneita harjoituksia, jotka vievät eteenpäin säännöllisesti tehtynä. Erityisesti kovien harjoitusten on onnituttava. 20-vuotiaaksi asti Matti harjoitteli noin 500 tuntia vuodessa ja nykyisin noin 700 tuntia.

Roponen sanoo, että tulokset tehdään vahvuuksien kautta, mutta toisaalta heikkoudet on jalostettava sille tasolle, että ne eivät ole esteenä menestykselle. Esimerkkinä Roponen ottaa matin tasatyönnön johon lähdettiin muutama vuosi sitten panostamaan systemaattisesti. Tämä tarkoitti äärimmillään jopa 12 tuntia tasatyöntöä viikossa.

Voimaharjoittelussa Matti suosii maksimivoimaharjoituksia, joita on ohjelmassa kerran viikossa. Roponen sanoo, että kun tietyt voimatasot on saavutettu riittää niiden ylläpito. Esimerkiksi penkkipunnerruksen osalta Roponen pitää Matille riittävänä, mikäli 95 kiloa nousee.

Nuorten harjoittelusta

Nuorten harjoittelussa Roponen korostaa monen muun valmentajan tavoin monipuolisuutta. Nuoren kannattaa hyödyntää monipuolisesti muita lajeja ja hakeutumaan muitten lajien seuratoimintaankin, erityisesti jos näissä on ohjaus kunnossa.

Roponen on myös vahvasti sitä mieltä, että hiihtäjän on opittava juoksemaan. Juoksu opettaa myös lantion hallintaa joka on tärkeässä roolissa myös hiihdossa. Roponen kertoo, että Riitta-Liisa on onnistunut aikuisiällä parantamaan viiden kilometrin maastotestijuoksun aikaansa useita minuutteja. Hiihtäjän ei siis pidä välttää juoksuharjoittelua ainakaan sillä verukkeella, että on huono juoksemaan.

Nuorten valmentajille Roponen antaa vinkin, että urheilijalle on perusteltava miksi jotain tiettyä harjoitusta tehdään. Tämä motivoi urheilijaa ja helpottaa suunnitelmassa pysymistä urheilijan tietäessä miksi tietyllä osa-alueella pitää kehittyä.

Hevoskuuri kiitää Mattia ja Tonia antoisasta seminaarista sekä Jämisportia järjestelyistä. Kaiken kaikkiaan asiaa tuli paljon enemmän kuin tässä lyhyesti raportoitiin. Jos asia kiinnostaa syvällisemmin, niin sopii kysyä miksi et ollut mukana.Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 8. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 07.12.2021Tässä hiihtäjät maailmancupiin Davosiin ja Skandinavia Cupiin Norjaan
 11. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 12. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 13. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 14. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 15. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 18. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 19. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 20. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 21. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 24. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 25. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 26. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 27. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 28. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 29. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 30. 20.11.2021Karlsson ja Johansson voittoihin Jällivaarassa